Банке издају фунте које нису у употреби

Тања Шикањић
Банке издају фунте које нису у употреби

БAЊAЛУКA - У највећем броју банака у Републици Српској, приликом замјене новца у британске фунте, становници добијају старе новчанице ове валуте, које нису у употреби у Великој Британији, јер су повучене из оптицаја.

У банкама ово потврђују, али кажу да се старе фунте, иако више нису у оптицају у Великој Британији, могу замијенити у свим британским банкама.

Приликом замјене на то наравно не упозоравају клијенте.

Грађани РС, који су добили старе фунте у банкама у Бањалуци, кажу да су приликом путовања у Енглеску били изложени бројним неугодностима.

- Прије поласка у Лондон, замијенио сам новац у једној од домаћих банака, као и сваки пут раније. Међутим, када је требало да платим такси од аеродрома до хотела, речено ми је да се фунте које имам, већ одавно не користе тамо - прича један Бањалучанин, додајући да су непријатности са којима се суочио, завршене тек када је у банци замијенио новац.

Истиче да се туристи у страној земљи због тога могу наћи у неприлици уколико им се у близини не налазе банке.

Старија госпођа која је у Лондон недавно путовала преко једне туристичке агенције, каже да је већ првога дана боравка у Британији доживјела непријатности.

- Имате новац, а немате га. У Бањалуци сам мијењала евре у фунте управо да бих била обезбијеђена, а десило се супротно. Да су ми рекли у банкама да фунте које дају нису у оптицају, онда бих евре промијенила у Британији и знала на чему сам - каже она.

У УниЦредит банци су потврдили да је до овакве ситуације дошло јер је на подручју Бањалуке издана лимитирана серија новчаница које су повучене из оптицаја.

- На подручју Подружнице Бањалука, догодило се да је издана лимитирана серија новчаница повучених из оптицаја у Британији. Клијенти су исте могли замијенити у свакој банци у Великој Британији, односно у било којој другој земљи чија је валута у питању - навела је портпарол УниЦредит банке Aнина Цвитановић Драшко.

Члан Управног одбора Удружења банака БиХ Милан Радовић је додао да би све банке морале користити списак новчаница које нису у оптицају.

Он је истакао да, уколико су старе новчанице фунти повучене из оптицаја, Централна банка Енглеске је поставила рок до када се оне из других земаља могу замијенити новим новчаницама.

- Иако би до тог рока све старе фунте требало да буду враћене банкама у Енглеској, односно замијењене за нове, може се десити да неке од тих новчаница ипак остану у промету - истакао је Радовић.

Новчанице од 20 фунти

Од 1. јула прошле године новчанице од 20 фунти, чија вриједност је 23 евра, а које краси лик енглеског композитора Едварда Елгара, престале су се користити у Великој Британији. Умјесто њих користе се новчанице од 20 фунти које су први пут штампане 2007. године, а на себи имају портрет шкотског економског теоретичара Aдама Смита.

Иако се ове новчанице не могу користити као средство плаћања у Великој Британији, Енглеска банка ће их замјењивати све док и посљедња не буде повучена из оптицаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана