Банке имају услове за смањење камата

Марина Чигоја
Банке имају услове за смањење камата

БAЊA ЛУКA - Иако банкари имају услове да размотре смањење камата на кредите, оне и даље расту, па су тако каматне стопе на дугорочне кредите достигле износ од 10,72 одсто, односно више су за 0,70 одсто него у децембру 2008, а за 1,9 одсто него годину раније, кажу у Централној банци БиХ.

Камате за краткорочне кредите становништву износе 10,43 одсто и повећане су за око 0,55 одсто у односу на децембар 2008. године, када су износиле 9,88 одсто, кажу у ЦББиХ.

Према ријечима економисте Aлександра Љубоје, евидентан је недостатак новца на тржишту, с обзиром на то да инвеститори имају прилику да усмјере новац према оним активностима које могу донијети веће зараде него у банкама.

Међутим, како каже, одређен број банака повећава камате на кредите који су раније одобрени, што не би смјеле.

- Поједине банке су искористиле прилику да користе непопуларне активности и повећају камате на старе кредите које су пласирале из неких других извора. То у овом моменту није добро, посебно за привреду, јер има проблема и носиће највећи терет - истакао је Љубоја.

Он је рекао да држава не треба да интервенише, јер висину каматних стопа диктира тржиште, а држава треба да препорукама и стимулативним активностима помогне да се овај проблем превазиђе. Повећање камата, каже, није прекршајно дјело, јер је то уговорна обавеза коју банка може да искористи.

Министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић истакао је да власти БиХ неће законски ограничити максималну висину каматних стопа.

- Тржиште је једини регулатор камата и држава нема законске прописе везане за то - рекао је Вранкић.

Камате у Уникредит банци повећане су прије неколико дана и оне се крећу од 6,99 одсто на краткорочне, до 11,49 одсто на ненамјенске кредите са роком отплате до десет година, односно 13,49 одсто за брзе кредите без жираната.

У овој банци истичу да је разлог за то чињеница да банке сада теже долазе до кредита.

У Хипо Aлпе Aдриа банци истичу да код њих нема посебних рестрикција по питању одобравања кредита и износа и рокова отплате.

- Приликом разматрања сваког захтјева за кредит од свих учесника у кредиту тражимо да имају стални посао, редовне и довољне приходе и, у зависности од врсте кредита, да су осигурани и адекватном хипотеком или кредитно способним жирантима - истакла је водитељ Одјељења за пословање са становништвом и малим и средњим предузећима Љиљана Крсман.

Она је додала да се у зависности од врсте кредита, износа и рочности каматне стопе крећу од 3,60 одсто па навише.

Инспекција

У Републичкој управи за инспекцијске послове истичу да ће имати састанак са представницима Управе за инспекцијске послове ФБиХ, послије чега ће изнијети став о оправданости повећања камата. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана