Банке фиксирају франак на 1,5 марака

Тања Шикањић
Банке фиксирају франак на 1,5 марака

БAЊAЛУКA - Комерцијалне банке у БиХ понудиће својим клијентима који имају кредите везане за швајцарски франак опцију да се курс франка фиксира на 1,5678 КМ, колико је износио 31. децембра 2010. године.

Ово се наводи у саопштењу Сталног одбора за финансијску стабилност БиХ, чији чланови су јуче одржали састанак у Бањалуци, на којем су комерцијалне банке прихватиле већину приједлога Одбора у циљу ублажавања положаја корисника кредита са валутном клаузулом у швајцарским францима.

- Банке ће смањити каматну стопу за један проценат свим својим клијентима са стамбеним кредитима са CHF клаузулом - наводи се у саопштењу.

Банке су прихватиле и приједлог одбора да предложени балон садржи разлику рате од фиксираног курса у односу на текући.

- За период "балона", који би трајао три године, предложена каматна стопа би била 3,95 одсто и у периоду "балона" ће се само наплаћивати камата - наводи се у саопштењу одбора.

Додаје се да ће клијенти имати могућност да се одлуче да ли ће прихватити ову понуду, а током трајања "балона" имаће опцију да, у случају промјене ситуације, замијене своје "балон" кредите за кредите са валутном клаузулом у еврима.

Aгенције за банкарство ФБиХ и РС ће класификовати реструктуриране кредите грађана као здраву активу.

У удружењу "Франак" у БиХ ипак тврде да од ових мјера корисници кредита неће имати никакве користи него да ће уговорени "балон однос" само продужити њихову агонију и дужничко ропство.

Ово удружење од Сталног одбора тражи провођење контроле законитости рада банака у смислу могућности уговарања дугорочних кредита физичким и правним лицима у швајцарским францима.

Удружење "Франак" такође тражи да агенције за банкарство и министарства финансија РС и ФБиХ утврде ништавне уговорене девизне клаузуле.

Економски аналитичар Зоран Павловић је истакао да је сваки покушај да се дужницима у CHF-у олакша положај вриједан похвале, али да се приликом увођења оваквих мјера није руководило нити једним конкретним кредитом како би се практично процијенило колико је то стварно олакшање носиоцима кредита.

- Ове мјере неће представљати значајно олакшање за људе који су узели кредит у францима - истакао је Павловић.

На веб страницама банака убрзо ће бити постављен кредитни калкулатор, којим ће клијенти моћи израчунати ефекте овог модела.

Хипо банка

Хипо групација у БиХ носи 99,6 одсто укупног кредитног портфолија са CHF клаузулом.

Из Хипо Aлпе Aдриа банке јуче су саопштили да ће се свим клијентима обратити дописом и омогућити свим заинтересованим за балон опцију потписивање Aнекса уговора до краја 2011. године.

- Реализација свим потписницима Aнекса биће извршена од 1. октобра 2011. године. Балон акција клијентима ће омогућити да преостали износ кредита обрачунају по фиксном курсу од 1.5678 КМ у односу на CHF. То у пракси значи да ће мјесечни ануитет клијенти исплаћивати у износу који су плаћали до 31. децембра 2010. године - наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана