Банке донацијама обиљежиле Дан штедње

Тања Шикањић
Банке донацијама обиљежиле Дан штедње

БAЊAЛУКA - Поводом Свјетског дана штедње, који се обиљежава 31. октобра, банке у РС јуче су представиле нове штедне производе који ће у будућем периоду бити на располагању њиховим клијентима, а седмицу штедње отворили су разним донацијама.

Хипо Aлпе Aдрија банка у Бањалуци и Мостару издвојиле су ове године поводом Дана штедње 80.000 КМ за донације које су усмјерене ка основним и средњим школама, вртићима, академијама ликовних умјетности и удружењима грађана широм БиХ.

Представници Хипо банке у Бањалуци јуче су уручили 15.000 марака Aкадемији умјетности Универзитета у Бањалуци.

- Међународни дан штедње је у Хипо банци традиционално посвећен најмлађима и институцијама које брину о васпитно-образовном развоју дјеце и њиховој здравственој и социјалној заштити. Ова средства биће намијењена за набавку дидактичких материјала који ће унаприједити квалитет наставног процеса - рекао је извршни директор Хипо банке Бањалука Горан Бабић.

Представници Хипо Aлпе Aдрија банке јуче су обишли сва породилишта у БиХ, у мјестима у којима послује банка и родитељима дјеце која су рођена на овогодишњи Дан штедње уручили штедну књижицу са улогом од 100 КМ.

Нова банка је јуче поводом седмице штедње донирала Дјечијем дому "Рада Врањешевић" и Центру "Заштити ме" по 2.500 КМ и Ватерполо клубу Бањалука 1.000 КМ.

Осим новог штедног програма, дјечије штедње, Нова банка од 15. септембра ове године спроводи кампању "Три кључна разлога за штедњу", кроз коју је до сада орочено 15,6 милиона КМ, а број партија је повећан за 1.225.

- Каматне стопе су фиксне и крећу се до 5,5 одсто. Разлог више за штедњу у Новој банци је и наградна игра, која ће трајати до 31. децембра 2012. године. Прва награда коју могу освојити клијенти који су у Новој банци орочили минимално 3.000 КМ на најмање 13 мјесеци, је аутомобил "ВЊ поло" - навео је директор Нове банке Милан Радовић.

Рајфајзен банка која традиционално поводом Дана штедње донира игралишта дјеци у градовима широм БиХ, ове године је обрадовала малишане у Мостару и Ливну.

Представници Уникредит банке Бањалука јуче су, поводом Свјетског дана штедње, даровали штедне књижице са пригодним износом новца свим бебама рођеним јуче у бањалучком Клиничком центру.

Свјетски дан штедње слави се 31. октобра, као сјећање на Први међународни конгрес штедионичара одржан на тај дан 1924. године у Милану.

Раст штедње

У БиХ је током ове године, према подацима Централне банке БиХ, забиљежен раст депозита становништва од 6,1 одсто, што, према мишљењу извршног секретара Удружења банака БиХ Мије Мишића, показује да грађани имају повјерење у комерцијалне банке.

- У овим прилично ризичним временима очигледно је да је и та скромна камата нешто за шта се грађани одлучују у односу на алтернативу као што су обвезнице, улагања у некретнине и томе слично - изјавио је Мишић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана