Банке ће коначно продисати

С. Ш.
Банке ће коначно продисати

Бањалука - Институције БиХ, РС и ФБиХ донијеле су 19 прописа у циљу спровођења препорука Међународне радне групе за финансијско дјеловање (ФАТФ) и БиХ би требало да буде скинута са њихове сиве листе чиме би биле олакшане трансакције према иностранству и пословање банака.

Савјет министара БиХ је усвојио информацију о спровођењу Акционог плана за отклањање недостатака у борби против прања новца с циљем хармонизације система спречавања прања новца и финансирања тероризма.

- Акциони план је спроведен. Министарство иностраних послова БиХ ће одмах отпочети дипломатске активности ради уклањања БиХ са сиве листе ФАТФ-а - истакли су у Савјету министара.

БиХ је на сивој листи ФАТФ-а од јуна 2015. године, а због тога је пословање банака било успорено и отежано. Директор Нове банке Бањалука и члан Управног одбора Удружења банака БиХ Милан Радовић рекао је да је због сиве листе била појачана контрола трансакција.

- Клијенти банке морају да прилажу додатну документацију када се врши иноплаћање и тиме се успорава процес док се све не провјери. Због тога је код иноплаћања била мања ефикасност због већих провјера и контрола. Сива листа је отежала рад банкама и штетна је и по репутацију земље - рекао је Радовић и додао да би скидање БиХ са ње требало да побољша одређене ствари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана