Банкарски систем стабилан и безбједан

Агенције
Банкарски систем стабилан и безбједан

Сарајево - Стабилност и безбједност укупног банкарског система Федерације БиХ је задовољавајућа, потврђују показатељи извјештаја о пословању банака у трећем кварталу текуће године који су достављени Агенцији за банкарство Федерације БиХ, преносе агенције.

Агенција у саопштењу наводи да то потврђује и стопа адекватности капитала банкарског система, као један од најважнијих показатеља снаге и адекватности капитала банака, који је 30. септембра износио 17 одсто, што је и даље знатно више од законски прописаног минимума од 12 одсто.

Иако је у 2011. години дошло до позитивних кретања и побољшања одређених показатеља пословања банкарског сектора, посебно у сегменту кредитирања и профитабилности, те је настављен раст штедње становништва, показатељи у 2012. години као што су пад билансне суме, смањење новчаних средстава и извора финансирања (депозита и кредитних обавеза) и благи раст кредита, показују да је утицај кризе и даље евидентан.

На нивоу банкарског система у ФБиХ за девет мјесеци 2012. године остварен је позитиван финансијски резултат од 111 милиона КМ, што је резултат значајног повећања добити код банака које су позитивно пословале и у истом периоду прошле године, те смањење губитка код банака које су негативно пословале.

У саопштењу се наводи да је у трећем кварталу примјетан и раст капитала банака у ФБиХ, који је износио 2,2 милијарди КМ, што је за шест одсто или 128 милиона КМ више него на крају 2011. године и остварен је највише по основу директне докапитализације и повећања резерви код једне банке.

Билансна сума банкарског сектора 30. септембра износила је 14,9 милијарди КМ, што је мање за два одсто или 347 милиона КМ него на крају 2011. године.

Позитиван показатељ је пораст штедних депозита у 2012. години, који су имали раст од шетири одсто или 215 милиона КМ и са 30. септембром износили су 5,58 милијарди КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана