Банкарски сектор у РС за три мјесеца остварио 16,2 милиона КМ нето добити

Агенције
Банкарски сектор у РС за три мјесеца остварио 16,2 милиона КМ нето добити

Бањалука - Банкарски сектор у Републици Српској је на крају првог тромјесјечја ове године остварио 16,2 милиона КМ нето добити, а у истом прошлогодишњем периоду 11,8 милиона КМ, наводи се у извјештају Агенције за банкарство РС, преносе агенције.

Девет банака је стварило 16,6 милиона КМ нето добити, а једна банка текући губитак од 0,42 милиона КМ.

Банкарски сектор Српске је ликвидан и способан да све обавезе извршава у року доспјећа, а све банке су испуњавале прописане услове за одржавање ликвидности, наводи се у извјештају.

Банке су наставиле праксу рестриктивнијег и опрезнијег одобравања кредита, а посебна пажња била је усмјерена на планирање позиције ликвидности.

Иако је успорен раст депозита у банкарском сектору, њихов ниво показује да је задржано повјерење у банке привредних субјеката, а прије свега грађана.

Укупни билансни ниво на крају првог тромјесјечја износио је 6,6 милијарди КМ и на нивоу је стања на крају прошле године.

Новчана средства од 1,06 милијарди КМ чинили су 18 одсто од укупне активе, док се од укупних новчаних средстава банака 34 одсто налазио на рачунима у иностранству.

То су већим дијелом слободна новчана средства која нису усмјерена у кредите, углавном због проблема које банке имају код избора квалитетних комитената и пројеката на домаћем банкарском тржишту, а банке их могу у случају потребе користити за текућу ликвидност.

Укупни бруто кредити на крају првог тромјесјечја износили су 4,3 милијарде КМ, док је учешће доспјелих кредита у укупним кредитима било 7,5 одсто.

Неквалитетни кредити у укупном кредитном портфолиу у посматраном периоду задржани су на приближно истом нивоу као на крају прошле године.

Депозити, као основни извор финансирања пословања банака, имали су вриједност од 4,03 милијарди КМ и већи су за један одсто у односу на крај прошле године.

У првом кварталу ове у односу на крај прошле године регистровано је и повећање укупног капитала за два одсто.

У протеклом периоду једна од значајнијих активности банака је била рационализација мреже пословних јединица са аспекта профитабилности пословања, те унапређивање безготовинског промета повећањем броја банкомата, као и услуга електронског банкарства.

Пад каматних стопа

Просјечне номиналне и ефективне каматне стопе на кредите банака Републике Српске за први квартал ове године забиљежиле су тренд пада у односу на прошлу годину, наводи се у извјештају Агенције за банкарство РС.

Просјечна номинална каматна стопа на кредите у првом тромјесјечју ове године мања је за 0,25 процентних поена, а просјечна ефективна каматна стопа биљежи пад за 0,49 процентних поена у односу на просјек из прошле године.

Блажи пад каматних стопа на кредите у првом овогодишњем кварталу евидентан је и код јединица банака из ФБиХ које послују у Српској.

Тако је просјечна номинална каматна стопа на кредите мања је за 0,04 одсто, а просјечна ефективна каматна стопа за 0,18 одсто у односу на просјек из прошле године, али су још увијек више од просјечних номиналних и ефективних каматних стопа на кредите банака Српске за 0,88 одсто, углавном због знатно виших каматних стопа на кредите становништву.

Просјечне пондерисане номиналне и ефективне каматне стопе по кредитима по основу прекорачења по рачунима банака РС и јединица банака из ФБиХ су приближно исте, а просјечне пондерисане номиналне и ефективне каматне стопе на депозите по виђењу знатно су повољније код банака Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана