Банкарски сектор у РС остварио нето добит од 52,4 милона КМ

Агенције
Банкарски сектор у РС остварио нето добит од 52,4 милона КМ

Бањалука - Банкарски сектор у Републици Српској остварио је од 1. јануара до 30. септембра ове године укупну нето добит од 52,4 милиона КМ, док је њена вриједност у истом периоду прошле године била 40,9 милиона КМ, наводи се у извјештају Агенције за банкарство Српске, преносе агенције.

У саопштењу се наводи да је под утицајем економске кризе успорен развој и раст банкарског сектора, а изложеност, прије свега, кредитном ризику, се повећава.

- Као одговор на кризу менаџмент банака примијенио је рестриктивнију и опрезнију кредитну политику, појачао усмјереност на планирање и одржавање позиције ликвидности, те на капитално јачање и одржавање способности капитала да апсорбује пораст ризика. Банкарски сектор је остао ликвидан и задржао је повјерење привредних субјеката, а прије свега грађана - наводи се у извјештају.

Укупни билансни ниво износио је 7,13 милијарди КМ, са стопом раста од седам одсто у односу на стање крајем прошле године.

У овом периоду укупни бруто кредити износили су 4,52 милијарди КМ и порасли су за девет одсто, док су кредити за становништво порасли за три одсто.

Учешће неквалитетних кредита на крају овог периода у укупном кредитном портофолију порасло је за 0,57 процентних поена у односу на крај прошле године и износи 12,03 одсто.

Укупне обрачунате резерве за покриће потенцијалних кредитних и других губитака по регулаторном захтјеву веће су за 13 одсто у односу на прошлу годину, а стопа покривености класификоване активе резервама је 9,2 одсто и побољшана је у односу на претходну годину.

Депозити као основни извор финансирања у овом периоду износили су 4,27 милијарди КМ и већи су за седам одсто у односу на крај године.

Основни капитал од 640 милиона КМ је порастао за осам одсто у односу на претходну годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана