Банкарски сектор РС није угрожен

Марина Чигоја
Банкарски сектор РС није угрожен

БAЊA ЛУКA - Пад девизних резерви у БиХ неће имати негативан утицај на банкарски сектор РС, јер банке у Српској имају довољно ликвидних средстава.

Рекла је ово "Гласу Српске" директор Aгенције за банкарство Републике Српске Славица Ињац. Она је нагласила да пословање банака у РС није угрожено због пада девизних резерви, те да не би требало да дође ни до поремећаја кредитних пласмана.

У Централној банци БиХ потврдили су да су девизне резерве БиХ смањене почетком ове године за 300 милиона марака у односу на на крај 2009. године.

Пад девизних резерви, истичу, посљедица је смањених економских активности у 2009. години, што је резултирало и смањењем бруто друштвеног производа (БДП).

- Девизне резерве износе 5,85 милијарди марака и у односу на исти период прошле године, када су износиле 6,01 милијарди, мање су за око 160 милиона марака - нагласили су у Централној банци и додају да су на овај пад утицала уобичајена сезонска прилагођавања због плаћања обавеза привредних субјеката који купују девизе преко комерцијалних банака.

Када је у питању утицај који смањење девизних резерви има на банкарски сектор у цјелини, у Централној банци кажу да ове осцилације не утиче негативно, с обзиром на чињеницу да је овај сектор ликвидан.

У сљедећем периоду очекују повратак девизних резерви на вриједности са краја прошле године.

- Aко буде остварен планирани раст БДП-а од 0,5 одсто, то ће утицати на повећање девизних резерви - рекли су у Централној банци.

Извршни директор Удружења економиста РС "SWOT" Саша Грабовац каже да смањење девизних резерви неће утицати на смањење кредитних активности банака у РС.

- Смањење страних инвестиција, дознака наших људи који раде у иностранству, као и смањење увоза само су неки од чинилаца који су допринијели смањењу девизних резерви. Сви ови фактори били су доста изражени у протеклом периоду - рекао је Грабовац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана