Банкарски сектор БиХ је стабилан

Глас Српске
Банкарски сектор БиХ је стабилан

СAРAЈЕВО - Стање у банкарском сектору БиХ веома је стабилно и безбједно, банке су ликвидне, а подаци говоре да је у 2009. години стање пласмана и депозита на истом нивоу као на крају прошле године - рекао је у петак у Сарајеву секретар Удружења банака БиХ Мијо Мишић на отварању десетог Интербалканског форума удружења банака (IFBA).

Он је објаснио да је такво стање у банкарском сектору БиХ резултат утицаја глобалне економске кризе и додао да компаније имају много више проблема.

Мишић је нагласио да је циљ састанка IFBA анализа стања у банкарском сектору, те размјена искуства појединих земаља из области банкарства.

Специјални савјетник Удружења банака Грчке Василис Панагиотидис рекао је да ово удружење има више од 600 милијарди евра активе у овој регији, од тога у БиХ нешто мање од једне милијарде и додао да Грчка има јако добру сарадњу са земљама које чине IFBA.

Савјетник Европске банкарске федерације Викторија Проскуровска истакла је да је њено учешће на сједници IFBA обострано корисно, јер сви могу нешто да науче - како о банкарском сектору, тако и о комплетној финансијској индустрији.

На десетом Интербалканском форуму удружења банака, који је формиран 2004. године учествују представници Србије, Грчке, Црне Горе, Турске, Кипра и БиХ, а чланови су и Aлбанија, Румунија и Бугарска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана