Банкарске гаранције доведене у питање

М. Ч.
Банкарске гаранције доведене у питање

Бањалука - Да бањалучка Нова банка није у предвиђеном року платила гаранцију Творници дувана Ровињ (ТДР), наше гаранције у међународном платном промету не би више биле прихваћене, рекао је јуче генерални директор ове банке Милан Радовић коментаришући пресуду Окружног привредног суда у Бањалуци по којој је ова банка обавезна да компанији "Антонић трејд" плати око 1,5 милиона КМ.

Нова банка је на основу уговора који је имала са "Антонић трејдом" платила гаранцију у износу од 500.000 евра, јер то предузеће није измирило обавезе према ТДР, послије чега је "Антонић трејд" тај новац вратио банци, али је послије годину тужио банку и тражио новац назад. Вриједност гаранције са затезним каматама достигла је 1,5 милиона КМ и суд је пресудио да Нова банка тај износ треба да плати "Антонић трејду".

Радовић је најавио да ће банка послије овога преиспитати своју пословну политику поступања по гаранцијама.

- Оно што ми не можемо да доведемо у питање, ако будемо другачије поступали, јесу једнообразна међународна правила поступања у овој области. Ми морамо да поступамо по овим правилима - нагласио је Радовић и поновио да ова пресуда може довести комплетан институт банкарске гаранције у питање.

Власник "Антонић трејда" Небојша Антонић тврди да банка није требало да плати гаранцију те да је сама новац скинула са рачуна.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана