Банкарима бонус од 207 милијарди

Агенције
Банкарима бонус од 207 милијарди

Њујорк - Иако се боре с падом прихода, америчке банке ће ове године исплатити рекордне бонусе највишем менаџменту.

Плате, бенефиције и друге накнаде у 32 велике финансијске институције излистане на тамошњим берзама досегнуће рекордних 207 милијарди долара у 2012, израчунао је Вол стрит журнал.

Према тој рачуници, просјечни запослени добиће 128.089 долара, што је 4,2 одсто више него што му је исплаћено прије годину, преносе портали.

Истовремено, очекује се да ће приходи банака наставити да падају већ другу годину заредом, захваљујући изостанку јачег опоравка и аверзији према ризику.

Не догоди ли се изненадни преокрет, укупни приход 32 банке неће прећи 561 милијарду долара, што је 7,2 одсто мање него 2010, када је досегао рекордну вриједност.

Aли упркос паду прихода, добит коју ће остварити банке и даље су на рекордним нивоима још од 2007. године, а процењују се на 91 милијарду долара. Питање је, међутим, колико дуго ће банке имати маневарског простора за веће профите уз непрекидни пад прихода из темељног пословања.

Између осталог, тај простор досад су стварале резањем трошкова, а понајвише радних мјеста. Највеће финансијске компаније у СAД током ове године укинуле су више од 40.000 радних мјеста, а тренутно запошљавају око 1,6 милиона радника.

Многе банке најавиле су даља смањивања радне снаге због прилагођавања паду прихода. Aли проблем је, кажу упућени, у чињеници да се (пре)велик број радника отпушта "при дну корпоративних љествица" док истовремено у уском кругу топ менаyмента влада јака конкуренција.

Великодушним бонусима, полисама здравственог осигурања и бенефицијама власници банака желе да привуку најспособније менаyере који ће проширити пословање у оне гране које ће донијети највеће зараде једном кад крене дугоочекивани опоравак.

Када је ријеч о Голдман Саксу, око 22 одсто запослених те банке запослено је у "јефтинијим" локацијама попут Бангалора, Даласа и Солт Лејк Ситија, а на крају септембра њихов број спустио се на 32.600, што је девет одсто мање него прије двије године. Упркос томе трошкови бенефиција и накнада у само годину порасли су на 10,9 милијарди долара, што је скок од десет одсто.

Мање банке

Осим највећих тржишних играча, и мање америчке банке присиљене су на резања и уштеде. Aли и код њих је забиљежен тренд раста повластица. У трећем тромесечју ове године трошкови за бенефиције порасли су 18 одсто, а на такву стратегију банке су се одлучиле да би привукле најбоље менаyере.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана