Банкари повећали зараду, Павловић банка у дубиози

Маријана Миљић
Банкари повећали зараду, Павловић банка у дубиози

Бањалука - Шест од осам банака са сједиштем у РС пословало је прошле године позитивно, док су двије у минусу имале значајно мањи губитак него исти број губиташа у 2015. па је и укупни резултат банкарског сектора побољшан и добит је износила 45,27 милиона КМ.

Банке које су прошле године пословале позитивно укњижиле су заједно 71,93 милиона марака профита. С друге стране, заједнички минус двије банке износио је 26,66 милиона КМ.

Исти број банака био је у плусу и у 2015. години, али је њихова укупна добит била значајно нижа и износила 52,33 милиона КМ. Од банака које тренутно послују двије су имале негативан резултат у 2015. години и њихов губитак је износио 54,77 милиона, што је цијели банкарски сектор гурнуло у губитак од 2,44 милиона КМ.

Уколико се, међутим, том износу дода и 90,30 милиона марака губитка Банке Српске, чија је ликвидација покренута у мају 2016. године, онда је укупан негативни резултат банкарског сектора РС износио 92,74 КМ.

Извјештаји објављени на Бањалучкој берзи показују да је највећу добит у прошлој години имала НЛБ банка, која је са лидерске позиције скинула Уникредит банку. НЛБ банка је била у плусу 28,81 милион КМ, што је за скоро десет милиона више у односу на претходну годину.

- НЛБ банка је већ дуго година једна од најпрофитабилнијих банака у БиХ. Добит из прошле године је континуитет успјешног пословања и резултат дугорочне стабилне политике и умјереног пословања. Успјешно пословање је за нас нормално стање. Наш циљ је да останемо најуспјешнија банкарска група у југоисточној Европи, а за то имамо све претпоставке - казао је директор НЛБ банке Радован Бајић.

Уникредит банка је благо повећала профит на 22,38 милиона КМ. Вишемилионску добит остварила је и Нова банка Бањалука, која је 2016. завршила у плусу од 13,07 милиона, што је за скоро милион више него годину раније.

Сбербанка је прошле године зарадила 4,04 милиона, МФ банка 2,96 милиона, док је најмању добит остварила Комерцијална банка - 669.474 КМ, али је то огроман напредак с обзиром на то да је испливала из губитка у претходној години од 2,14 милиона КМ.

У супротном смјеру је отишла Павловић банка, која је у прошлој години имала губитак од 17,02 милиона КМ. У овој банци истичу да су у 2016. пословали у отежаним условима, који су се одразили на слабији финансијски резултат.

- Банка је у 2016. години ишчистила сву неквалитетну активу формирањем резерви на пласмане који се отплаћују са кашњењем, што је проузроковало губитак. Настали губитак представља значајну резерву, јер ће наплатом кредита највећи његов дио бити враћен у приходе наредних година. Позивамо потенцијалне инвеститоре да улажу у Павловић банку, која је била и остала сигурна и потпуно солвентна и ликвидна банка - наведено је у саопштењу које су потписали Управа, Надзорни одбор и акционари Павловић банке.

Са губитком је пословала и Адико банка, али је она за више од пет пута смањила минус у односу на 2015. годину и он је износио 9,64 милиона КМ. У Адико банци истичу да је главни разлог прошлогодишњег губитка директно везан за успјешно рјешавање питања кредита са валутном клаузулом у швајцарском франку и значајним олакшицама које су дали корисницима тих зајмова.

- Укупна вриједност датих олакшица износила је 26 милиона КМ, што је ишло директно на терет трошкова банке узрокујући губитак по том основу од 16,6 милиона, који је директно утицао на коначан годишњи резултат банке. Ако оставимо по страни овај једнократан трошак, остали битни индикатори пословања банке дају разлог за велики оптимизам. Посебно смо задовољни чињеницом да је банка из основног оперативног пословања остварила профит, прије књижења губитака на основу датих олакшица. Захваљујући снази свог капитала, банка ће покрити овај једнократни негативни резултат. Адико банка је с аспекта капитала једна од најснажнијих на тржишту РС - истакли су у Адико банци и додали да ове године очекују позитивно пословање.

Предсједник Секције за банкарство Удружења економиста РС - СЊОТ Марко Ђого казао је да припремају анализу стања у банкарском сектору.

- Подаци из извјештаја банака о пословању за 2016. показују да се ствари у Павловић банци не одвијају како треба. Вишемилионски минус показује да је ова банка у проблему и постоје јаке индиције да би могла кренути путем Банке Српске и Бобар банке, али не постоји гаранција да ће се то десити и надам се да ће избјећи ту судбину - казао је Ђого и додао да је у РС само та банка проблематична, а да остатак банкарског сектора има стабилно и здраво пословање.

Резултат пословања банака са сједиштем у РС (милиона КМ)

                                                2016.          2015.

НЛБ банка                   28,81          18,72

Уникредит                     22,38          21,35

Нова банка                             13,07          12,06

Сбербанка                     4,04            4,51

МФ банка                      2,96            2,26

Комерцијална банка              0,67            -2,14

Адико банка                           - 9,64          -52,63

Павловић банка            -17,02         0,43

6 - број банака са профитом

52,33 милиона - плус банака са профитом

2 - број банака са губитком

54,77 милиона - минус банака са губитком

145,07 милиона - минус банака са губитком укључујући Банку Српске

-2,44 милиона - укупни резултат банкарског сектора

-92,74 - укупни резултат банкарског сектора укључујући Банку Српске

 

2016. година

6 - број банака са профитом

71,93 милиона - плус банака са профитом

2 - број банака са губитком

26,66  милиона - минус банака са губитком

45,27 милиона - укупни резултат банкарског сектора

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана