Банкари: Нови закон клип у точку привреде

Приредила: Нада Вранковић
Банкари: Нови закон клип у точку привреде

Сарајево - Усвајање нових закона о банкама у РС и ФБиХ негативно ће се одразити на привреду и грађане, односно на њихово кредитирање, упозорило је јуче Удружење банака БиХ.

Банкари су истакли да експерти комерцијалних банака нису били довољно укључени и консултовани при изради ових закона и да је требало уважити примједбе и сугестије које Удружење банака, у складу са закључцима своје скупштине, има на ове ентитетске законе. Скупштина Удружења банака сугерисала је да неки чланови и приједлози закона о банкама нису у складу са оним што је могуће брзо примијенити и да су у сукобу са другим законским рјешењима.

Предсједник Удружења банака БиХ Милан Радовић казао је да ће раст капиталних захтјева, према новом закону, довести до тога да банке неће моћи у досадашњем обиму, а ни квалитетно кредитирати привреду и становништво.

- Доћи ће до смањења кредитне активности, а све то ће утицати и на кредитни рејтинг БиХ. Ми смо за јачање банкарског сектора, али да се не примјењују поједине законске одредбе које су много оштрије него у ЕУ. Банка ће за кредит предузећу од десет милиона морати издвојити 1,2 милиона КМ капитала, док Базелски принципи подразумијевају 50 одсто мања издвајања. Интерес БиХ је да расте кредитна активност, да се отварају нова радна мјеста, запошљавају нови људи, а самим тим ће расти и бруто домаћи производ - истакао је Радовић и додао да ће банке, ако буде уведен раст капиталних захтјева, наставити да кредитирају државу, јер много мање капитала треба за куповину хартија од вриједности, али то не погодује развоју економије.

Извршни секретар Удружења банака БиХ Мијо Мишић рекао је да банкама из нових законских рјешења не одговарају значајно повећани захтјеви за капиталом уз веома кратке рокове прилагођавања.

- Ти захтјеви представљају проблем нарочито малим банкама, које су, углавном, домаће. Нови закон прописује и значајно повећање надлежности скупштина и надзорних одбора, а умањење надлежности управа банака. Предвиђено је и знатно повећање овлашћења Агенције за банкарство ФБиХ које обухвата и проширење разлога за одузимање лиценци за рад, без икаквог правила или методологије по којима би била коришћена значајна овлашћења - навео је Мишић и додао да су уведене и превисоке казне за банке, које износе и до 200.000 КМ по прекршају, а низ одредаба директно утиче на раст трошкова пословања банака.

Владе ентитета обавезале су се на доношење нових закона који се тичу банкарског сектора у писму намјере Међународном монетарном фонду и реформском агендом у процесу европских интеграција.

Значај банкарског сектора

Илуструјући значај банкарског сектора за економију, у Удружењу банака БиХ су истакли да његова актива износи 24,2 милијарде, од чега је ангажовано 3,5 милијарди КМ капитала.

Кредити износе 16,5 милијарди, а депозити 18 милијарди КМ. Банкарски сектор запошљава 9.669 радника и значајан је порески обвезник у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана