Банкама у СAД нових 500 милијарди долара

Глас Српске
Банкама у СAД нових 500 милијарди долара

ВAШИНГТОН - Aмерички министар финансија Тимоти Гајтнер најавио је нови, 500 милијарди долара вриједан програм савезне владе, намијењен уклањању проблематичне имовине банака која притискује амерички финансијски систем, пренио је business.hr.

- Финансијски систем у цјелини и даље успорава опоравак - написао је Гајтнер у ауторском чланку објављеном у пословном листу "Волстрит журнал" и додао да се многе банке, и даље притиснуте лошим условима на кредитним тржиштима, суздржавају од издавања кредита.

Кабинет предсједника СAД Барака Обаме развио је нови јавно-приватни инвестициони програм ради прибављања средстава за тржиште проблематичних зајмова и обвезница које су банке издавале протеклих неколико година.

- Нови јавно-приватни програм за почетак ће на располагање ставити до 500 милијарди долара средстава, што би се касније могло повећати на до 1.000 милијарди долара, а то представља значајан дио имовине везане уз некретнине прије избијања рецесије а која сада блокира наш финансијски систем - нагласио је Гајтнер.

Програм има три кључна елемента. Као прво, за мобилизацију капитала од приватних улагача користиће се средствима државног трезора, Федералне корпорације за осигурање депозита (FDIC) и Централне банке Фед.

Затим ће се осигурати равноправна расподјела ризика на учеснике из приватног сектора и владу, као и то да влада учествује у потенцијалној добити остварених на основу тих улагања.

- Као треће, да би се влада заштитила од преплаћивања имовине, вриједност зајмова и обвезница купљених у оквиру тог програма одредиће приватни сектор - најавио је Гајтнер.

Обама оптимиста

Предсједник СAД Барак Обама изјавио је да због напретка у рефинансирању кредита види  "зрачак наде" у свијету некретнина, једном од узрочника садашње економске кризе, али је оцијенио да у финансијским институцијама још постоје "системски ризици".

- Рефинансирање кредита доста је напредовало. Камате нису никада биле тако ниске. То даје наду да ће свијет некретнина да се дигне на ноге и стабилизује - рекао је Обама у интервјуу за америчку ТВ мрежу Си-Би-Ес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана