Банкама у региону 125 милиона долара

Тања Милаковић
Банкама у региону 125 милиона долара

СТОКХОЛМ/БAЊA ЛУКA - Међународна финансијска корпорација (IFC), која је чланица Свјетске банке и шведска Aгенција за међународну развојну сарадњу (SIDA) потписале су јуче споразум којим се обезбјеђује око 125 милиона долара предвиђених за гаранције без покрића за глобалне и регионалне банке централне и источне Европе, јавиле су агенције.

Из IFC-а наводе да су ова средства намијењена првенствено банкама које финансирају трговину на тржиштима у развоју, а које су угрожене глобалном финансијском кризом.

- Гаранције из ових средстава добиће банке на тржиштима Србије, БиХ, Aлбаније, Бјелорусије, Грузије, Косова, Македоније, Молдавије, Турске и Украјине - саопштио је IFC.

Споразум је постигнут у оквиру друге фазе Програма за глобалну трговинску ликвидност којим управља IFC.

Гаранције без покрића, објашњавају у IFC-у требало би да подстакну банке да обезбиједе кредите за финансирање трговине, јер ће ова средства допринијети смањењу кредитног ризика повезаног са поновним уласком или ширењем на тржиштима у развоју.

Предсједник Секције за банкарство Удружења економиста РС SWOT Aлександар Љубоја рекао је да овај вид помоћи за банке значи већу могућност обезбјеђивања кредита за привредне субјекте који се баве трговином.

- С обзиром на то, сматрам да то није нека велика помоћ, јер су нам у овом тренутку много потребније инвестиције у производни сектор и инфраструктуру, што би довело до повећања индустријске производње, односно до запошљавања нових радника, а одразило би се и на бруто национални доходак - рекао је Љубоја.

Новац је у сваком случају добро дошао, каже Љубоја, а ко ће и колико да добије од ових средстава, неизвјесно је, јер је у оптицају неколико земаља и велики број кандидата.

- Једна банка би могла да добије од пет до десет милиона долара из ових средстава - рекао је Љубоја и додао да овај новац неће значајно допринијети смањењу кредитног ризика БиХ.

Подршка

Кроз Програм за глобалну трговинску ликвидност којим управља IFC, у претходних шест мјесеци исплаћено је више од 900 милиона долара за подршку трговинских трансакција у вриједности од 2,2 милијарде на тржиштима у развоју.

- IFC планира да и у идућем периоду обезбиједи додатна средства у износу од око 125 милиона долара, као и SIDA, која намјерава да управља тим пакетом мјера - наводи се у саопштењу IFC-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана