Банкама 24,5 милијарди евра

Глас Српске
Банкама 24,5 милијарди евра

ЛОНДОН - Највећи мултилатерални инвеститори и кредитори централне и источне Европе обезбиједиће до 24,5 милијарди евра подршке банкама у региону и кредите за бизнис погођен глобалном економском кризом, јавила је Бета.

- Иницијативом Европске банке за обнову и развој (EBRD), Европске инвестиционе банке (EIB) и Свјетске банке биће допуњени национални одговори на кризу - истакли су кредитори у петак објављеном саопштењу.

Двогодишњи план финансијске подршке укључује финансирање акцијским капиталом, кредитне линије и осигурање од политичког ризика.

Предвиђено је да EBRD шест милијарди долара за финансијски сектор у 2009-2010. години да у форми акцијског капитала или зајмова банкама и директно малим и средњим предузећима.

EIB ће припремити око 11 милијарди евра кредита за мала и средња предузећа од чега је 5,7 милијарди већ на располагању, а још 2,8 милијарди чека на одобрење крајем априла. ЕИФ, из групе EIB за гаранције малим и средњим предузећима, такође
намјерава да појача активности у региону у наредне двије године.

Свјетска банка припремиће подршку од 7,5 милијарди евра при чему ће њена афилијација за кредитирање приватног сектора у земљама у развоју - Међународна финансијска корпорација (IFC), дати двије милијарде.

Међународна банка за обнову и развој (IBRD), огранак Свјетске баке, намјерава да у 2009-2010. години повећа кредитирање у Европи и централној Aзији на до 16 милијарди евра, од чега је за банкарски сектор у перспективним економијама Европе намијењено 3,5 милијарди.

Мултилатерална агенција за гарантовање инвестиција (MIGA) обезбиједиће осигурања од политичких ризика у висини до двије милијарде евра за банкарске кредите.

- Институције раде заједно да би нашле практична, ефикасна и правовремена рјешења за кризу у источној Европи. Ми радимо јер имамо посебну одговорност за регион и зато што то има економског смисла - истакао је директор EBRD Томас Мироу.

Зелик

Предсједник Свјетске банке Роберт Зелик поздравио је сарадњу кредитора наглашавајући да Европа мора да буде заједно како би омогућила то да се због кризе не изгуби оно што је постигнуто у претходних 20 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана