Банка “УБС” кажњена са 29,7 милиона фунти

Агенције
Банка “УБС” кажњена са 29,7 милиона фунти

Лондон - Британска Администрација за финансијску службу (ФСА) казнила је данас швајцарску банку “УБС” са 29,7 милиона фунти због грешака које су довеле да њихов трговац Квеку Адоболи забиљежи губитак од 1,4 милијарде фунти, преносе агенције.

Адоболи је 22. новембра осуђен на седам година затвора по двије тачке за превару, пошто је у пословима изгубио 1,4 милијарди фунти.

Британско регулаторно тијело казнило је банку због “грешака у систему и контроли” које су омогућиле Адоболи да тргује у Лондону изван овлаштених ограничења.

ФСА, која је спровела истрагу уз помоћ својих швајцарских колега из агенције “Финма”, саопштила је да је су откривене “озбиљне слабости” у “УБС”.

- Банка “УБС” није организовала и контролисала пословање на одговоран и ефикасан начин са адекватним системима за управљање ризиком, нити је водила своје пословање у лондонској пословници са непоходном вјештином, бригом и марљивошћу - истиче се у саопштењу ФСА.

Званичник ФСА Трејси Мекдермот истакла је да су грешке у контроли омогућиле раст губитака у “УБС”.

Адоболи је ухапшен 15. септембра 2011. године, док је радио за “УБС” у Лондону, одакле је обављао глобалне банкарске послове трговања акцијама и робом.

Британски суд закључио је у пресуди да је он својим неодговорним понашањем довео швајцарску банку на корак до уништења те да је изгубио новац у “незаштићеном, неопрезном и безобзирном” трговању.

Адоболи је одбацио све оптужбе, а суд га је ослободио кривице по четири тачке за фалсификовање књиговодствених података.

Адоболи се запослио у овој банци 2003. године, а њен трговац је постао 2006. године.

Током суђења изнесен је податак да је у једном тренутку УБС била на ивици губитка од 7,5 милијарди фунти.

Адоболи, поријеклом из Гане и син дипломате, рекао је пред поротом да су његови шефови знали за његове поступке и охрабривали га да ризикује.

Он је рекао да је изгубио контролу над пословима које је водио током прошлогодишњих турбуленција на финансијским тржиштима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана