Банка Српске само за платни промет

Жељка Кокот
Банка Српске само за платни промет

Бањалука - Планом реорганизације Банке Српске из Бањалуке у којој је уведена привремена управа предвиђено је да она буде трансформисана у другу финансијску организацију која ће се бавити пословима платног промета, саопштено је у петак из те банке.

Уважавајући закључак Владе РС од 22. фебруара 2016. године којим је усвојен нацрт плана реорганизације Банке Српске, привремени управник је допунио извјештај о финансијском стању и перспективи банке са планом мјера. Он је предложио да план акционара буде размотрен као приједлог за спровођење поступка реорганизације пословања банке. Агенција за банкарство РС прихватила је план који су доставили акционари Банке Српске и од њих затражила рокове за његову реализацију. РС је путем својих фондова готово стоодстотни власник Банке Српске је РС.

Пословање финансијске организације која би проистекла из Банке Српске, како је саопштено из те банке, било би уређено доношењем лекс специјалис закона по хитном поступку.

- Законско уређење реорганизације предложено је у циљу смањења правних ризика, обезбјеђења истовременог рјешавања свих повјерилаца банке и обезбјеђења једнаког третмана повјерилаца чија су потраживања у истом исплатном реду - навела је Банка Српске и додала да је план реорганизације Банке Српске предмет консултација са представницима Међународног монетарног фонда (ММФ) како би биле прибављене додатне независне процјене одрживости предложеног модела реструктурирања.

Саговорник "Гласа Српске" из Владе РС каже да је рјешавање судбине Банке Српске један од услова које је ММФ поставио у преговорима са властима на нивоу БиХ и ентитета о новом стенд-бај аранжману.

- С обзиром на тај услов, Влада је предложила да Банка Српске буде реорганизована у финансијску установу која ће обављати само послове платног промета, а кредитна и депозитна функција ће јој бити одузете. План реорганизације је достављен ММФ-у и биће спроведен уколико буде оцијењен као добро рјешење. Ако ММФ прихвати овакав начин реорганизације банке Влада ће по хитном поступку усвојити закон који ће се тицати само реорганизације Банке Српске у институцију за обављање платног промета. Још се не може говорити да ли ће то бити коначно рјешење за Банку Српске јер све зависи од одговора ММФ-а - казао је наш саговорник.

Привремена управа у Банци Српске уведена је 16. новембра прошле године због неизвршавања налога које је Агенција за банкарство ставила на сто њене управе послије обимне контроле у банци и пада капитала испод законског минимума. Банка Српске настала је након што је Влада докапитализовала пропалу Балкан инвестмент банку која је била у литванском власништву. МУП РС је због малверзација у Балкан инвестмент банци поднио тужилаштву извјештај о почињеним кривичним дјелима против 21 особе које су осумњичене да су је оштетиле за више од 56 милиона КМ.

Депозити

Депозити клијената Банке Српске остају блокирани до рјешавања њене судбине. У Банци Српске је блокирано 149,5 милиона КМ, а од тог износа 55 милиона је осигурано код Агенције за осигурање депозита БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана