Банка Српске продаје зграде у Федерацији

Маријана Миљић
Банка Српске продаје зграде у Федерацији

Бањалука - Ликвидациони управник Банке Српске Петар Мићић заказао је за 30. новембар продају десет пословних зграда ове банке у ФБиХ и опреме у Бањалуци, а почетна цијена је 5,1 милион марака.

На лицитацији, која ће бити одржана у просторијама Банке Српске у ликвидацији у Бањалуци, наћи ће се пословне зграде и опрема у њима, чија је вриједност процијењена на 5,09 милиона марака. Вриједност остале опреме, међу којом су рачунари, монитори, принтери, скенери, телевизори, телефони и рутери је око 17.000 марака.

Највећу почетну цијену има зграда у Бихаћу, чија је вриједност процијењена на око 2,7 милиона, а вриједност опреме у њој на 37.990 марака. Поред те зграде, банка продаје још три објекта у Бихаћу. На добошу ће се наћи и објекат у Великој Кладуши, који је процијењен на 544.920, а опрема на 18.927 марака. Пред потенцијалним купцима ће се наћи и пословне зграде у Босанском Петровцу, Бужиму, Цазину, Босанској Крупи, Кључу и Босанској Отоци, а њихова вриједност креће се од 60.000 до 420.000 марака.

Мићић је рекао да је јавним позивом предвиђена продаја имовине Уна банке, чији је власник Банка Српске.

- Постоји велики број заинтересованих за имовину у Федерацији, али коначан исход видјећемо када буде завршена лицитација - рекао је Мићић и додао да припремају и други јавни позив за продају некретнина и опреме Банке Српске и да ће он бити објављен у другој половини новембра.

Право учешћа на лицитацији имају физичка и правна лица која до 29. новембра уплате депозит у износу од десет одсто од почетне цијене објекта или опреме за које су заинтересовани.

Купци су дужни да у року од осам дана након уплате новца за купљени објекат или опрему са банком закључе уговор о купопродаји.

Агенција за банкарство донијела је 27. априла рјешење о одузимању дозволе Банци Српске. Одлука је донесена на основу показатеља који указују да је капитал банке негативан. Привремена управа у Банци Српске уведена је 16. новембра прошле године због неизвршавања налога које је Агенција за банкарство послије обимне контроле ставила на сто њене управе и пада капитала испод законског минимума. Тада је блокирано 149,5 милиона марака депозита клијената Банке Српске, а од тог износа исплаћено је око 55 милиона за које је гарантовала Агенција за осигурање депозита БиХ. Новац су добили депозитари који су у Банци Српске имали до 50.000 КМ. Депоненти који су имали веће износе биће намирени од прихода убраних продајом имовине банке и наплатом кредита, али је тешко очекивати да ће им бити исплаћен сав новац који су имали у Банци Српске.

Судски спорови

У Агенцији за банкарство РС казали су да је до сада покренуто више од 2.000 судских спорова с циљем наплате потраживања Банке Српске, док се с друге стране против банке води око 100 спорова.

У складу са одлуком ликвидационог управника потраживање литванске Укио банке, која је била власник Балкан инвестмент банке Бањалука, на чијим темељима је настала Банка Српске, оспорено је и води се спор о доказивању његове основаности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана