Банка Српске продаје слике за 35.300 КМ

Милијана Латиновић
Банка Српске продаје слике за 35.300 КМ

БАЊАЛУКА - Банка Српске у стечају понудила је на продају умјетничке слике вриједне 35.300 марака, које не могу бити продате по цијени нижој од 20 одсто процијењене вриједности увећане за ПДВ.

Наведено је то у огласу који је јуче објављен у “Гласу Српске”. На добошу ће се наћи шест умјетничких слика сликара Адина Хебиба, од којих су најскупља уља на платну “Жена у постојању” и “Мој живот: Крошња” процијењене на по 8.000 марака.

Стечајни управник Банке Српске Горан Радивојац рекао је за “Глас “ да су на лицитацији понуђене слике које су остале непродате од раније.

- Свако ко је заинтересован може доћи у банку да погледа слике те купи једну или више. Право учешћа имају сва физичка и правна лица која уплате депозите у износу од десет одсто од процијењене вриједности - рекао је Радивојац.

Додао је да је усмено јавно надметање заказано за 1. децембар са почетком у 13 часова у просторијама Окружног привредног суда у Бањалуци. У огласу је појашњено и да ће лицитација бити одржана уколико се појави само један понуђач.

Купац има рок од 30 дана да плати купопродајну цијену, а исто толико времена да склопи уговор о купопродаји. Све трошкове сачињавања и овјере уговора те припадајуће таксе и порезе у вези са купљеним сликама сноси купац.

Радивојац је казао да ће новац од продаје ући у стечајну масу.

- До сада смо имали двије диобе и у износу од 100 одсто намирени су сви до петог исплатног реда, дакле сви повјериоци који су били физичка и правна лица, а нису били у оснивачкој структури Банке Српске - рекао је Радивојац, додавши да очекује да ће ускоро бити исплаћен и шести исплатни ред.

Радивојац каже да стечајни поступак редовно траје те да његова брзина сада зависи од брзине судова.

- У току су парнични извршни поступци, све се слијева у стечајну масу након чега вршимо ове сукцесивне диобе. Дио средстава је резервисан за судске спорове, а ту је и она парница са Укио банком, али то све иде својим током и на то не можемо утицати - казао је Радивојац.

Банка Српске била је једна од првих комерцијалних банака основаних у Републици Српској која је са радом почела у јуну 2000. године у Бањалуци. Стечајни поступак отворен је у априлу 2017. године.

Уплата

У огласу о продаји покретне имовине Банке Српске наведено је да се уплата депозита може извршити на трансакциони рачун Банке Српске а.д. Бањалука - у стечају број 551 790 22211968 63 отворен код Уни кредит банке Бањалука најкасније два дана прије одржавања лицитације. Како је наведено, купац је дужан да доказ о уплати достави на увид на дан лицитације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана