Банка Српске иде у продају

Ведрана Кулага
Банка Српске иде у продају

Бањалука - Предсједник РС Милорад Додик рекао је јуче да су у завршној фази преговори о приватизацији Банке Српске са једном финансијском организацијом са запада.

Планирана је продаја 74 одсто акција Банке Српске, док би нешто више од 25 одсто у свом власништву задржала РС. Потенцијални купац, како је рекао Додик, платио би за државни удио 17 милиона, а у докапитализацију једине комерцијалне банке у власништву РС спреман је да уложи 300 милиона евра.

- РС би на тај начин могла имати најстабилнији финансијски систем у БиХ и бити ослобођена од реформских очекивања међународних финансијских институција - рекао је Додик.

РС је половином 2013. године са 30 милиона КМ докапитализовала посрнулу Балкан инвестмент банку и на тај начин постала власник 99,95 одсто њених акција. Недуго затим банци је промијењено име у Банка Српске.

Додик је рекао да је РС у Банку Српске директно уложила 35 милиона КМ.

- Тај новац биће враћен, јер ћемо за 74 одсто капитала добити 17 милиона евра, а остаћемо и власници 25 одсто акција. Тиме би Српска могла утицати на одлуке у банци и можда да касније договара продају свог дијела - нагласио је Додик.

Он је истакао да Банка Српске има све више проблема са ликвидношћу, а да РС нема довољно новца да ојача њен капитал.

- На неки начин смо приморани на овај потез. Очигледно да не можемо дугорочно да обезбиједимо стабилност и ово је начин да то учинимо - рекао је Додик и навео да је дио преговора и да банка послије докапитализације учествује у реструктурисању дуга РС којој у овом тренутку треба око 150 милиона евра да би потпуно била ликвидна и сервисирала своје дугове.

У Инвестиционо-развојној банци РС, која управља државним капиталом у предузећима и банкама, рекли су да немају информације о приватизацији Банке Српске.

Власник Балкан инвестмент банке на чијим је темељима настала Банка Српске била је литванска Укио банко инвестиционе група. "Глас Српске" недавно је објавио да Тужилаштво БиХ и Специјално тужилаштво РС воде истрагу против 17 особа због сумње да су злоупотребом положаја у Балкан инвестмент банци и власнички повезаним предузећима извршили више кривичних дјела и тиме јој нанијели вишемилионску штету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана