Банка Српске биће санирана или продата

Жељка Кокот
Банка Српске биће санирана или продата

Бањалука - Привремени управник Банке Српске Петар Мићић предложио је предузимање мјера за опоравак банке путем санације пословања или њену продају, саопштила је јуче Агенција за банкарство РС.

Законски рок од 60 дана до којег је привремени управник требало да предложи рјешење за Банку Српске истекао је јуче, а у њему је, како истичу у Агенцији за банкарство, уважио став Владе РС која је већински власник банке са 99 одсто капитала. Влада је на радно-консултативној сједници одржаној током викенда изразила опредјељење да Банка Српске буде опорављена путем санације, односно докапитализације или да буде продата.

- Приједлог привременог управника Банке Српске подразумијева обавезу акционара банке да сачине план активности за спровођење неопходних мјера за отклањање неправилности у пословању и побољшање њеног финансијског стања. То треба да буде учињено са јасним роковима и динамиком спровођења имајући у виду рок одређен рјешењем Владе РС који истиче 7. фебруара 2016. године - истакли су у Агенцији за банкарство РС.

Мићић, који је доставио коначни извјештај о стању у Банци Српске и предложио рјешења, није јуче одговарао на телефонске позиве. Агенција за банкарство може да прихвати, одбије или измијени извјештај привременог управника. Једна од могућности је да се одлучи и за ликвидацију Банке Српске, али је то у овом моменту мало извјесно с обзиром на став Владе и приједлог привременог управника, али и чињеницу да је у банци јавном сектору блокиран много већи износ новца него што је потребно за докапитализацију.

Привремена управа уведена је у Банци Српске 16. новембра прошле године због неизвршавања налога које је Агенција за банкарство ставила на сто њене управе послије обимне контроле у банци и пада капитала испод законског минимума. Послије увођења привремене управе Интервентни тим Агенције за банкарство завршио је попис имовине и обавеза Банке Српске, а привремени управник је ангажовао спољног ревизора који ће обавити ревизију финансијских извјештаја банке за 2015. годину. Влада је у децембру прошле године формирала радни тим са задатком да утврди стање у Банци Српске.

Банка Српске настала је након што је Влада докапитализовала пропалу Балкан инвестмент банку која је била у литванском власништву. МУП РС је због малверзација у Балкан инвестмент банци поднио тужилаштву извјештај о почињеним кривичним дјелима против 21 особе које су осумњичене да су је оштетиле за више од 56 милиона КМ.

Депозити остају блокирани

У Агенцији за банкарство РС су рекли да депозити клијената Банке Српске остају блокирани до њене санације, продаје или ликвидације.

У Банци Српске је блокирано 149,5 милиона КМ, а од тог износа 55 милиона је осигурано код Агенције за осигурање депозита БиХ. Уколико би банка отишла у ликвидацију, поменутих 55 милиона би било сигурно исплаћено, јер се ради о улозима појединачне вриједности до 50.000 марака за које гарантује Агенција за осигурање депозита. Преостали износ био би исплаћиван у складу са расположивим новцем од наплате кредита и продаје имовине банке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана