Банка Aмерике плаћа 11,6 милијарди долара

Агенције
Банка Aмерике плаћа 11,6 милијарди долара

Вашингтон - Банка Америке пристала је да плати 11,6 милијарди долара надокнаде агенцији за хипотекарно финансирање “Фени Ме”, која је од ње откупила ризичне хипотекарне зајмове, преносе агенције.

Ово вансудско поравњање покрива стамбене хипотекарне зајмове продате агенцији од 1. јануара 2000. године до 31. децембра 2008. године, саопштила је Банка Америке.

Банка ће платити 3,6 милијарди долара за поравњање потраживања по основу стамбених зајмова, откупиће назад 30.000 хипотека за 6,75 милијарди долара и платиће додатну надокнаду од 1,3 милијарди долара.

Агенција “Фани Ме” тврдила је да јој је банка продала “токсичне” зајмове, односно позајмице за које се испоставило да не могу бити наплаћене.

Уочи финансијске кризе и слома тржишта некретнина 2008. године, банке су почеле да групишу зајмове и продају их као инвестиције, а ова трговина постала је веома популарна.

Када лица која су дала имовину под хипотеке нису могла да врате дугове, вриједност инвестиција је драстично опала, што је имало катастрофалне посљедице по банке широм свијета.

“Фени Ме” је државна хипотекарна агенција, која регулише тржиште заједно са агенцијом “Фреди Мек”.

Администрација у Вашингтону уложила је у посљедњих неколико година 140 милијарди долара новца пореских обвезника у стабилизовање ове двије компаније, јер им је пријетила пропаст.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана