Бањалука: За производњу хране пола милиона КМ

Данијела Стоканић
Бањалука: За производњу хране пола милиона КМ

Исплата подстицаја за пољопривредну на подручју града почеће наредних дана а произвођачима хране биће исплаћено 500.000 марака.

Како је објаснио директор Центра за развој и унапређење села Миленко Шарић на Јавни позив за додјелу подстицаја, који је затворен у мају, пријавило се 219 кандидата, од чега њих осам није испуњавало потребне услове.

- У претходном периоду са пољопривредницима смо склопили 51 уговор за подстицаје, који ће ових дана бити исплаћен. С обзиром на то да ове године има много пољопривредника који су аплицирали подстицај и прошли, немогуће је за један дан завршимо са свима сву процедуру  - рекао је Шарић.

Додао је да ће уговоре сукцесивно потписивати и са преосталим пољопривредницима.

- Оно што је било и за очекивање, највећи интерес је био за набавку пољопривредне механизације, као и подстицај за сточарство. Од ове године имамо подстицаје и кад су у питању стеоне јунице и пчеле - нагласио је Шарић.

Додао је да је од 84 кандидата за премије, њих 60 пчелара за више од 4.000 друштава и 24 за стеоне јунице са 73 грла. 

- Највећа премија коју пољопривредници могу остварити путем подстицаја је 25.000 марака - истакао је Шарић.

Одборник ДНС-а у Скупштини града Ненад Шибаревић истакао је да се и ове године, као и претходних, подстицаји исплаћују у августу.

- Све се одвија по програму. Међутим, Комисија за додјелу подстицаја је констатовала да је 500.000 марака мало за  пољопривреду, а да је адекватна сума новца око 800.000 марака. Потрудићемо се да то већ наредне године поправимо - казао је Шибаревић.

Винко Савић из Рамића, који се бави узгојем рибе, један је од 51 кандидата, који су већ потписали уговор за додјелу подстицаја.

- Аплицирао сам на 10.000 марака, колико отприлике и очекујем да добијем. С тим новцем планирам да проширим асортиман рибе. Тренутно узгајам само шарана и имам пет дунума, а планирам кад проширим да убацим и рибу толстолобик и амур - рекао је Савић.

Поједини пољопривредници, којима су одобрени подстицаји, у посљедњих неколико дана су врло забринути због исплате јер  како кажу увелико касни.

- Сваке године подстицаји су били исплаћени најкасније у августу. Ево дио њих ће да добије а надам се и ми остали у што скорије вријеме - рекао је један од сточара, који није желио да му име објавимо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана