Бањалука уз Скопље највише напредовала

Глас Српске
Бањалука уз Скопље највише напредовала

БЕЧ - Бањалука је у извјештају Свјетске банке о пословању идентификована као град који је, поред Скопља, највише напредовао у региону у односу на 2008. годину, рекла је агенцијама министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Жељка Цвијановић.

Цвијановићева је са сарадницима присуствовала презентацији регионалног извјештаја Свјетске банке "Пословање у југоисточној Европи у 2011. години" која је одржана јуче у Бечу.

- У дијелу извјештаја у којем се говори о Бањалуци наводи се да је у овом граду дошло до значајног смањења броја дана потребних за покретање пословања, рјешавање привредних спорова, добијање грађевинских дозвола и регистрацију имовине, а у посљедњој области и до значајног смањења броја процедура - истакла је Цвијановићева.

Она је навела да су, збирно гледајући, владе на различитим нивоима власти спровеле укупно 48 реформи у четири области наведене у извјештају - покретање пословања, добијање грађевинских дозвола, регистрација имовине и извршење уговора.

- Тиме је у овој регији просјечан трошак за почетак пословања смањен са 23 на 13 одсто просјечног дохотка по глави становника, а просјечно вријеме за добијање грађевинских дозвола и регистровање имовине смањено је најмање за 30 дана - прецизирала је Цвијановићева.

Она је истакла да је Бањалука идентификована као један од градова који је предузео значајне кораке у реформисању пословне регулативе.

Извјештајем су обухваћена 22 града у југоисточној Европи, од чега три из БиХ, Бањалука, Сарајево и Мостар.

Цвијановићева је казала да је ово други по реду извјештај ове врсте који омогућава поређење оствареног напретка и спроведених реформи у односу на стање које је идентификовано у претходном извјештају из 2008. године.

Регион

Од свих градова у региону, најлакше је ријешити привредни спор у суду у Зрењанину, основати предузеће у Скопљу, добити грађевинску дозволу у Никшићу, те извршити пренос својинских права у Балти и Кишињеву у Молдавији.

- Најтеже је добити грађевинску дозволу у Београду, основати привредни субјекат у Приштини, уписати непокретност у регистар у Мостару и принудно извршити уговор у Призрену - показао је извјештај Свјетске банке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана