Бањалука тражи улагача за Кастел

Марина Чигоја
Бањалука тражи улагача за Кастел

БAЊAЛУКA - Град Бањалука представиће на предстојећој Инвестиционој конференцији која ће бити одржана 22. и 23. септембра пројекат ревитализације тврђаве Кастел, посебно цјелине један, која подразумијева изградњу луксузног хотела.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Жељка Цвијановић рекла је у петак послије тематске сједнице Владе РС на којој је разматрана информација о активностима спроведеним на организовању Инвестиционе конференције, да ће она бити одржана у Бањалуци и на Мраковици.

На конференцији ће бити презентоване инвестиционе прилике у енергетском, металопрерађивачком, прехрамбеном и туристичком сектору.

Цвијановићева је истакла да ће дио конференције бити посвећен приказивању инвестиционе понуде на општинском нивоу.

- У том циљу ће општине Бањалука, Приједор, Мркоњић Град, Козарска Дубица, Вишеград и Требиње презентовати своје пројекте из ових области, док ће остале општине кроз промотивне материјале и билатералне разговоре са заинтересованим инвеститорима презентовати своју инвестициону понуду - нагласила је Цвијановићева и додала да ће посебан гост конференције бити професор престижног калифорнијског Универзитета Беркли Јасмина Вујић.

Шеф одсјека за развој, европске интеграције и инвестирање Aдминистративне службе града Бањалука Љубица Милановић истакла је да ће Бањалука на конференцији представити свој најзначајнији пројекат из области туризма.

- Идејним пројектом простор тврђаве Кастел је подијељен у девет цјелина и ми ћемо детаљније информисати инвеститоре о цјелини један, а то је хотел са пратећим садржајима. Сматрамо да је изградња ексклузивног хотела на атрактивној локацији у центру града, непосредно поред саме тврђаве Кастел веома профитабилан пројекат и да ћемо наћи адекватног инвеститора - казала је Милановићева.

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Aничић рекла је да ће се ова општина на Инвестиционој конференцији представити у сва четири сектора.

- Ипак, акценат смо ставили на ревитализацију Фабрике металних вијака, која је 57 одсто у државном власништву, а постоје реални услови за покретање производње - истакла је Aничићева и додала да се у том пројекту инвеститору нуди простор, опрема, као и све потребне дозволе.

Организатор Инвестиционе конференције је Влада РС, а генерални покровитељ предсједник РС Милорад Додик, док је медијски покровитељ РТРС.

Вриједност пројекта

Милановићева је нагласила да би се хотел налазио у Кастелу, на простору бивше артиљеријске касарне и бастиона девет.

- Укупна вриједност пројекта је 4,5 милиона евра. Инвеститору можемо понудити пуну техничко-инвестициону документацију, изведбене пројекте, ријешене имовинско-правне односе и снажну подршку града - казала је Миловановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана