Бањалука: Привредницима субвенције за запошљавање

СРНА
Бањалука: Привредницима субвенције за запошљавање

Бањалука - Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић уручио је данас за 30 привредних субјеката уговоре о 381.059 КМ субвенције за запошљавање нових радника и самозапошљавање у производним, занатским и услужним дјелатностима у овој години.

Гаврановић је, након уручивања уговора, изјавио новинарима да ће привредни субјекти којима су одобрене субвенције обезбиједити запошљавање 65 нових радника.

"На јавни позив захтјев су поднијела 54 привредна субјекта, од којих њих 20 није испуњавало услове за субвенционисање, док су четири захтјева била некомплетна", навео је Гаврановић.

Он је додао да су просјечна издвајања за једно радно мјесто на нивоу износа између 40 и 60 одсто просјечне бруто плате остварене у Републици Српској у претходној години, зависно од стручне спреме.

"Реализацијом овог пројекта стварају се услови да млади људи, који су на бироу, коначно могу рачунати на бржи процес запошљавања у Бањалуци", нагласио је Гаврановић.

Он је напоменуо да је највећи износ субвенције од 71.304 КМ добило предузеће "Моја пекара", док најнижи износ субвенције износи 3.000 КМ.

Градоначелник Бањалуке је рекао да је ово први пут да град на овај начин пласира средства буџета директно у привреду или одређене дјелатности, како би био убрзан процес запошљавања.

Он је за наредни мјесец најавио увођење нових инвеститора у зону Технолошког бизнис парка који, такође, треба да створи услове запошљавања већег броја младих Бањалучана.

"Наредна година биће тешка, али ћемо учинити све да и у њој ове процесе наставимо и чак појачамо и динамизирамо", истакао је Гаврановић.

Синиша Радић из предузећа "Моја пекара" подсјетио је да ово предузеће послује од 1998. године и да отвара два малопродајна објекта, те да ће запослити 12 радника.

Захваливши за субвенцију, он је нагласио да ће средства бити квалитетно утрошена како би била преброђена криза која је захватила и мале и велике привреднике.

Миодраг Вулић из предузећа "Тренд МиВ" рекао је да ово предузеће, које послује од 1999. године и које се бави услугом трговине и производњом, односно прерадом дрвета, добило субвенције од 59.875 КМ и да ће запослити 14 нових радника.

Он је захвалио градоначелнику Бањалуке и градској управи за ову помоћ и подстрек привреди, нагласивши да ће субвенције бити велики подстицај и за остале привреднике да уђу у овакве пројекте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана