Бањалука: Купци некретнина преферирају Нову варош

Nezavisne novine
Бањалука: Купци некретнина преферирају Нову варош

Бањалука - Купци некретнина у посљедње вријеме због лошије инфраструктуре и недостатка игралишта заобилазе насеља Лауш и Лазарево, док највеће интересовање влада за Нову варош и Центар, рекли су у агенцијама за продају некретнина.

"На куповину некретнина утиче низ чинилаца... Поред локације као првог и основног фактора, јако је важна површина некретнине, стање, старост, спратност, положај и прилаз некретнини, дјечја игралишта, те близина школе", рекао је Петар Зец, директор агенције "БС инвест".

Додаје да највише траже станове у насељима Центар, Нова варош и у дијелу Булевара Степе Степановића код факултета, а да купци избјегавају насеља Лауш и Лазарево.

Према његовим ријечима, за куповину куће у приградским насељима треба издвојити најмање 50.000 КМ, али да за њима и није нека потражња.

"Једино гдје се куће траже је насеље Нова варош, али да би се купила кућа у овом насељу треба минимално издвојити 350.000 КМ", истакао је Зец.

Манојло Поповић, директор агенције "Сензор", истиче да се највише некретнине продају у Обилићеву, Центру и Новој вароши.

"Најмање имамо потражње за Новоселију, лијеву и десну, и за горњи дио Рударске", рекао је Поповић.

Он је навео да се цијене квадратног метра стана старије градње крећу од 1.600 до 1.800 КМ, док за оне новије треба издвојити минимално 2.000 КМ, а за квадрат бољег стана код Поликлинике треба издвојити чак и до 3.200 КМ.

Из агенције "Факом" кажу да се цијене некретнина у граду нису мијењале у посљедњих неколико година, те да су на продају некретнина утицали бројни фактори.

"Купци су највише заинтересовани за куповину малих станова и оних старије градње, у насељима Нова варош и Центар", кажу из ове агенције.

Бањалучанин Славиша М. путем огласа тражи да замијени кућу у насељу Чесма за неки други дио града.

Каже да га је на ово натјерала велика квадратура куће, али и то да у овом насељу нема добрих инфраструктурних услова за живот.

Цијене станова по м2

Стара градња…….. 1.600 - 1.800 КМ

Нова градња………2.000 - 3.200 КМ

Цјеновник кућа

Приградска насеља…. од 50.000 КМ

Лауш………………….од 85.000 КМ

Лазарево…………….од 100.000 КМ

Паприковац…………..од 120.000 КМ

Нова варош………….од 320.000 КМ
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана