Бањалука добија највећи тржни центар у БиХ

Анита Јанковић-Речевић
Бањалука добија највећи тржни центар у БиХ

Бањалука - Бањалука ће до јесени наредне године добити највећи шопинг мол у БиХ "Делта планет" у чију ће изградњу компанија "Delta Real Estate" из Београда уложити 70 милиона евра.

Почетак изградње на углу улице Олимпијских побједника и Булевара српске војске озваничен је јуче полагањем камена темељца, а тај свечани чин обавили су предсједник РС Милорад Додик и виши потпредсједник за оперативне послове "Делта холдинга" Дејан Јеремић. На сцену сада ступају грађевински радници, а на тим пословима свакодневно ће бити ангажовано најмање 500 људи.

Грандиозни објекат располагаће са 62.500 метара квадратних корисне површине и запошљаваће 2.500 радника. У складу са највишим свјетским стандардима "Делта планет" ће осим супермаркета и великог броја продавница имати и низ пратећих садржаја. Планиран је посебан дио са ресторанима,

пет биоскопских сала на 1.500 квадратних метара, а посјетиоцима ће бити на располагању паркинг са 1.000 мјеста.

Јеремић је рекао да је ово веома значајан дан за "Делта холдинг" јер настављају ширење пословања у региону.

- Отварањем овог градилишта и полагањем камена темељца само потврђујемо да смо регионални играч. Драго нам је што ћемо Бањалуци и њеној околини обезбедити место гдје ће грађани моћи проводити време, дружити се и куповати светске брендове који на овдашњем тржишту сада нису присутни - истакао је Јеремић и захвалио надлежним институцијама на сарадњи јер су за два и по мјесеца добили неопходне дозволе за отварање градилишта.

Додик је рекао да Српска континуирано подржава инвеститоре и да је то био случај и са "Делта холдингом".

- Изградња овог шопинг мола омогућиће проширење туристичке и трговинске понуде Бањалуке. Желим да захвалим инвеститорима на одлуци да граде у Бањалуци. Задовољан сам да су испуњене све претпоставке и формалности да градња почне и да крајем идуће године отворимо шопинг мол - рекао је Додик.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић каже да највећи град у Српској изградњом овог објекта добија обрисе трговинског, угоститељског и туристичког центра у који ће долазити још више посјетилаца из цијелог региона.

- Изузетно је важно и отварање великог броја радних мјеста и са још неколико оваквих инвестиција у Бањалуци би био ријешен проблем великог броја незапослених - истакао је Радојичић.

Полагању камена темељца присуствовали су и министри у Влади РС и представници политичког и јавног живота Српске и дипломатског кора.

Ширење у региону

Компанија " Delta Real Estate " послује у оквиру "Делта холдинга" који је познат по изградњи шопинг молова "Делта сити" у Београду и Подгорици, "Делта парку" у Крагујевцу и насељу "Белвил" на Новом Београду. Циљ компаније је ширење пословања на земље региона и ЕУ.

- Веома је значајно што се регионално ширимо јер смо опредељени за такво пословање. Крајем августа отварамо хотел "Интерконтинентал" у Љубљани са пет звездица и 165 соба. То ће бити једини хотел са пет звездица у Љубљани - рекао је Дејан Јеремић.

"Делта планет" у бројевима

70 милиона евра вриједност инвестиције

2.500 радника ће добити посао

500 радника ће свакодневно бити на градилишту

62.500 метара квадратних корисне површине

1.000 паркинг мјеста

5 биоскопских сала

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана