Бањалучка предузећа зарадила 417 милиона марака

С. Дакић, М. Чигоја
Бањалучка предузећа зарадила 417 милиона марака

БAЊAЛУКA - Бањалучка предузећа остварила су прошле године 417,4 милиона марака добити, што је највећа добит на подручју Привредне коморе Бањалука, док се на другом мјесту налазе фирме из Лакташа са 65 милиона марака добити, а на трећем предузећа из Мркоњић Града, која су имала 23,2 милиона добити.

Према подацима Привредне коморе РС, на четвртом мјесту налазе се предузећа из општине Приједор са 22 милиона марака добити, док је на петом Прњавор, такође са 22 милиона марака добити.

Предузећа из Градишке остварила су 21,9 милиона марака добити, док су остале општине оствариле знатно мању добит.

- Предузећа која се налазе на подручју Привредне коморе Бањалука лани су остварила укупну добит од 612,2 милиона марака, што је 51 одсто укупне добити на нивоу РС. Укупна нето добит предузећа у РС у 2010. години износила је 1,19 милијарди марака - показују подаци Привредне коморе РС.

Мркоњићка предузећа и установе, и поред отежаних услова пословања и свјетске економске кризе, у прошлој години остварила су добит од 23 милиона марака.

То је резултат, констатовано је на сједници Скупштине општине Мркоњић Град, који охрабрује и наговјештава благи опоравак привреде у овој локалној заједници, а тај тренд настављен је и у првом кварталу ове године.

Начелник Одјељења за привреду и финансије Мркоњић Града Жељка Стојичић рекла је да је прошлогодишња укупна добит предузећа већа за чак 58 процената у односу на 2009. годину.

- У прошлој години предузећа и установе у нашој општини остварили су укупан приход од 197,9 милиона марака, што је за 13 процената више него годину раније. У истом периоду предузећа су остварила расход од 174,8 милиона марака, што је за седам процената више у односу на 2009. годину. Губитак од 208.000 марака исказала су предузећа из области угоститељства и туризма, те 74.0000 марака из области здравства - истакла је Стојичићева.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Лакташи Бранкица Зелић истакла је да је у овој општини дошло до благог превазилажења кризе.

- Сви финансијски показатељи говоре да је привреда исказала благи опоравак, јер је повећан укупан приход предузећа, као и нето добит. И даље смо на другом мјесту у бањалучкој регији, што показује да привреда држи стабилан ниво, иако су услови веома тешки. Негативан тренд у Лакташима је то што је повећан број незапослених - истакла је Зелићева.

Најмања добит

Најлошије су пословала предузећа у Оштрој Луци, која су остварила нето добит од 764.216 марака, у Петровцу 201.562 КМ, Крупи на Уни 73.507 КМ и Купресу, гдје је добит предузећа износила 34.547 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана