“Бањалучка пивара” слави 150. рођендан: Јубилеј достојан највећих мајстора пива

Г.С.
“Бањалучка пивара” слави 150. рођендан: Јубилеј достојан највећих мајстора пива

БАЊАЛУКА - За “Бањалучку пивару” ова година је у знаку је јубилеја па ће обиљежавање 150. рођендана започети слављеничком кампањом, којом ће љубитеље пива провести кроз разне епохе и подсјетити на пут који је пивара прошла током пуних 15 деценија постојања.

На кампању се наслања и надолазећа интерактивна изложба, као својеврсно путовање кроз историју “Бањалучке пиваре”, а у години јубилеја “Пивара” планира да обрадује потрошаче и представљањем нових укуса пива.

- Мало је пивара у свету које се могу похвалити традицијом и историјом као “Бањалучка пивара”. Само током прошле године извезли смо скоро десет милиона литара пива, што је фантастичан резултат - рекао је власник и генерални директор “Бањалучке пиваре” Илија Шетка.

Истакао је да му то даје разлог да вјерује да ће и наредна деценија пиваре бити обиљежена великим успјесима.

- Успех који “нектар”, “нектар радлери”, “бањалучко пиво” и “црни ђорђе” праве на тржиштима Србије, Хрватске, Италије, Црне Горе, Словеније и осталим извозним тржиштима даје нову снагу и мотивацију за још већа улагања и ширење пословања, које планирамо у годинама које су пред нама. Верни смо традицији квалитета, али смо истовремено у кораку са свим светским трендовима у пиварској индустрији - закључује Шетка.

Прије 150 година, вриједним радом монаха Траписта из самостана Марија Звијезда настала је “Бањалучка пивара”. Њен оснивач био је Франз Пфаннер, челник реда траписта у Бањалуци, који је уз помоћ осталих монаха покренуо пивару, али и производњу чувеног “трапист” сира те једну од првих електрана у Европи.

Користећи њемачку технологију и чешко искуство у производњи пива, тадашња пивара је почела да производи пиво врхунског квалитета, које је у то вријеме служило као својеврсна терапија за лијечење зависности од ракије.

Времена су се промијенила, а “Бањалучка пивара” и дан-данас чува традицију, захваљујући којој је постала једно од главних обиљежја града на обалама Врбаса.

Данас, вијек и по касније, “Бањалучка пивара” је са својим најпознатијим брендом “нектар” пивом израсла у највећу и најцјењенију пивару у БиХ и највећу независну приватну пивару на цијелом Балкану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана