Бањалучка берза обиљежила јубилеј: За деценију и по 5,1 милијарда промета

Маријана Миљић
Бањалучка берза обиљежила јубилеј: За деценију и по 5,1 милијарда промета

Бањалука - Бањалучка берза обиљежила је јуче 15 година рада, током којих је остварен промет од 5,1 милијарду марака.

Премијерна трговина обављена је акцијама бањалучких фирми "Тржница" и "ГП Крајина" у симболичном износу од 150 КМ.

У Бањалучкој берзи истичу да је њен рад значајно допринио повећању транспарентности тржишта капитала РС креирањем јединственог портала, на коме је могуће пронаћи све информације у вези са трговањем хартијама од вриједности. На овој интернет страници, која је осмишљена у сарадњи са Комисијом за хартије од вриједности и Централним регистром хартија од вриједности, доступне су и друге важне информације за инвеститоре, као што су финансијски и ревизорски извјештаји, сазиви скупштина акционара, корпоративне радње и емисије хартија од вриједности. Податке са Бањалучке берзе у реалном времену преузимају "Томсон Ројтерс", "Блумберг" и низ других водећих свјетских медија.

- Инсистирање на транспарентности је значајно допринијело промоцији добрих пракси корпоративног управљања, чије унапређење и даље представља највећи изазов за тржиште капитала РС. Велику пажњу смо посветили едукацији становништва, а посебно младих. Организовали смо шест међународних конференција, 75 семинара и радионица и такмичења из финансијских тржишта за ученике средњих економских школа - навели су у Бањалучкој берзи.

Осим транспарентности, унапријеђена је и технолошка основа Бањалучке берзе. Уз савремени берзански систем трговања развијене су и апликације за брокерске куће које се користе у РС, Црној Гори и Македонији, праћење трговања, организовање аукција трезорских записа, тржиште новца, трговање трезорским записима, девизама и депозитима, мултилатералне компензације, вредновање финансијских инструмената у портфељу инвестиционих фондова и виртуелно берзанско трговање с циљем да се млади на практичан начин упознају са берзом.

- Ове године планирамо да унаприједимо систем мултилатералне компензације. Предложићемо да унутар овог система буду емитоване и преношене мјенице како бисмо додатно помогли привреди да смањи неликвидност - каже директор Бањалучке берзе Милан Божић и додаје да су остварени помаци у повезивању берзи региона и да раде на дугорочном пројекту који би повезивао тржишта капитала земаља бивше Југославије, Бугарске и Грчке.

Директор "Еуроброкера" Борис Мајсторовић рекао је да је Бањалучка берза доживјела успоне и падове.

- Још много тога треба урадити. Прије свега је потребна едукација инвеститора и учесника тржишта капитала, која је на ниском нивоу јер смо младо тржиште. Немамо историју као многе западне земље, гдје се већ генерацијама инвестира на тржишту капитала као вид штедње за старе дане. Код нас се читав систем штедње заснива на банкарском систему. Због тога су нам потребни едуковани инвеститори и учесници тржишта капитала - казао је Мајсторовић.

То се поклапа са циљевима Бањалучке берзе, у којој истичу да ће наставити рад на пројектима повећавања транспарентности пословања акционарских друштава, финансијске писмености становништва, заштите акционара и технолошке основе тржишта капитала РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана