Бањалучанин Марко Бјелонић успјешан у ИТ сектору у Швајцарској: Курире ће замијенити роботи

Милијана Латиновић
Бањалучанин Марко Бјелонић успјешан у ИТ сектору у Швајцарској: Курире ће замијенити роботи

БАЊАЛУКА - Робот са вјештачком интелигенцијом који успјешно савладава препреке попут степеница будућност је испоруке, а прве апликације у Бањалуци могле би бити у сектору индустрије с фокусом на надзор инфраструктуре.

Истакао је то за “Глас Српске” Бањалучанин Марко Бјелонић, који каријеру гради у Швајцарској, гдје као постдокторски истраживач ради на стартапу “Swiss-Mile”.

- “Swiss-Mile” проширује наше истраживање у посљедњих пет година увођењем мултимодалне платформе за рјешавање изазова испоруке уз врхунску брзину, ефикасност, свестраност и способност носивости. С ногама и точковима наш робот надмашује најсавременије платформе за доставу на точковима, као и лагане дронове за доставу. То је једино рјешење које може пренијети алате, материјале, робу и сензоре на велике удаљености уз енергетску ефикасност и брзину, док савладава изазовне препреке попут степеница и омогућава беспријекорну навигацију у унутрашњим и вањским урбаним срединама - објашњава Бјелонић.

Истакао је да планирају да истраже поља употребе робота, као што су платформе опште намјене које омогућавају различите логистичке примјене, затим аутоматизована рјешења за снимање стварности великих размјера која реплицирају стварне градове у дигиталним свјетовима.

Осим тога, појаснио је, ту су и услуге надзора инфраструктуре великих размјера, које аутоматски откривају промјене у околини, упоређујући онлајн податке са унапријед мапираним дигиталним близанцем те нови алгоритми у подручју умјетне интелигенције који роботима омогућавају навигацију у образовним урбаним срединама.

- Постоје многе компаније које се баве доставом које су фокусиране на традиционалне платформе с точковима. Вјерујемо да ће већина њих у сљедеће двије до четири године прећи на свестранија рјешења попут нашег - рекао је Бјелонић.

С обзиром на то да је рођен у Бањалуци, на питање какве су шансе да се овакав робот нађе и на нашем тржишту, Бјелонић каже да сматра да ће прве апликације у граду на Врбасу бити на индустријским подручјима, с фокусом на надзор инфраструктуре.

- Чим Влада дозволи робота за доставу, вјероватно ће више робота ходати и возити се путевима - истакао је Бјелонић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана