Бањалучa берзa: Заспали велики берзански играчи

Жељка Кокот
Бањалучa берзa: Заспали велики берзански играчи

Бањалука - Вриједност трговине пакетима акција чија је најмања вриједност пола милиона КМ готово је преполовљена у прва три квартала ове године на Бањалучкој берзи у односу на исти лањски период.

Блок посао се одвија на основу уговора између купца и продавца акција и трећа лица немају право да купују акције обухваћене том трансакцијом нити могу утицати на цијену по којој двије стране обављају тај посао. Подаци Бањалучке берзе показују да је у првих девет мјесеци ове године на Бањалучкој берзи обављено 20 блок послова вриједних 22,57 милиона КМ, што је за 47,3 одсто мање у односу на исти период лани. Вриједност блок послова у првих девет мјесеци прошле године износила је 42,84 милиона КМ, а обављене су 33 трансакције.

У структури блок послова доминирају трансакције акцијама предузећа у вриједности од 22,07 милиона КМ, а обављен је и један блок посао акцијама инвестиционих фондова у износу од 504.637 КМ.

Брокер Александар Ђајић каже да се блок послови користе за преузимање већинског пакета акција у фирмама.

- Квалитетних хартија од вриједности је све мање. Кроз блок послове се углавном врши промјена правне форме привредног субјекта из акционарског у друштво са ограниченом одговорношћу. Инвеститори прибјегавају блок пословима ради снижавања трошкова трансакције које наплаћују брокерска друштва. Једна трансакција у вриједности од минимум 500.000 КМ је исплативија од већег броја трансакција мање појединачне вриједности - каже Ђајић.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да је акционарство на Бањалучкој берзи све мање заступљено јер фирме све чешће прелазе у форму друштва са ограниченом одговорношћу.

- Постали смо генерално неинтересантно подручје за инвестирање и једини купци који се тренутно појављују у БиХ су Арапи који пазаре некретнине. Налазимо се на лошем гласу и нових инвестиција нема у најави, а то је уочљиво и на берзи - каже Павловић и наглашава да немамо припремљено тржиште и здраве компаније у које би страни инвеститори уложили ликвидна средства којима располажу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана