Банане ће нестати, завладаће глад?

Taнјуг
Банане ће нестати, завладаће глад?

Њујорк - Гљивично обољење названо панамска болест, које је уништило засаде банана педесетих година прошлог вијека, поново се појавило.

Банане, једна од омиљених воћки и четврта најважнија прехрамбена намирница на свијету, могле би ускоро изумријети, упозорили су представници Организације за храну и пољопривреду Уједњених нација ФАО, пренио је Ројтерс.

Наиме, сојеви гљивице Fusarium oxysporum f. sp. cubense напали су засаде банана намијењене за извоз у Мозамбику и Јордану. Научници се боје да би гљивица могла даље да се шири и да на тај начин угрози усеве банана најпопуларније сорте кавендиш.

Гљивица, која је пронађена на неколико плантажа, узрокује неизљечиву панамску болест, због које корјење банане труне.

Педесетих година прошлог вијека гљивице су готово сасвим истребиле сорту банана Гро Мишел,  коју је наслиједила кавендиш.

Научници се боје да би сој гљива Tropical Race 4, претходно ограничен на подручје Азије и Аустралије, могао проширити свијетом и избрисати сорту кавендиш, баш као што се претходно догодило с бананама гро Мишел.

Стручњаци тврде да је довољан само мали дио контаминираног тла да се гљивица рашири цијелим континентом.

Научници истовремено апелују на очување дивљих банана у Индији које су генетска база за комерцијалне банане.

С годишњом производњом од 16,8 милиона тона, Индија је највећи свјетски произвођач банана које нису само сластан додатак након јела или међуоброк.

Прошло је 10.000 година откако су откривене прве јестиве банане у Малезији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана