Балкан у финансијском вртлогу Европске уније

Глас Српске
Балкан у финансијском вртлогу Европске уније

ЛОНДОН - Дужничка криза у Европској унији представља пријетњу по њен утицај у регији западног Балкана, тврди агенција Ројтерс, истичући да су "финансијски вртлози" у Унији непријатно изненадили владе регије које су на власт дошле уз обећање да ће чланство у ЕУ излијечити све бољке.

- Политичка класа осјећа да је Европска унија почела да изгледа мање атрактивно. Да ли је вриједно тако напорно покушавати? Да ли је вриједно правити толико много компромиса - рекао је за британску агенцију неименовани европски дипломата са службом на Балкану.

Ројтерс наводи да је и прије глобалне економске кризе постојала бојазан унутар неких држава ЕУ због проширења броја чланица изнад садашњих 27 и да европски дипломати признају да је проширење сада у другом плану, узимајући у обзир егзистенцијалну кризу која потреса Унију, пренио је Танјуг.

- У чему је поента ако је Европа окренута себи... Зашто продавати породично сребро ако је циљ далек и неодређен - рекао је тај европски дипломата.

Западне дипломате упозориле су да криза угрожава кредибилитет Уније као покретача стабилности и реформе у њеном сопственом дворишту, а да је привлачна снага ЕУ покренула болне економске и политичке реформе у земљама западног Балкана.

Криза у еврозони угрожава и земље Средње Европе, чије владе спремају реформе и најављују нове мјере буџетске штедње.

- Стање пољске привреде веома зависи од земаља у еврозони. Ми нисмо у стању да предвидимо ни величину, ни природу, ни тренутак грешке коју ће они (владе у еврозони) учинити - казао је пољски министар финансија Јацек Ростовски.

И Португалски законодавци разматрају нове мјере штедње.

Премијер Португалије Педро Пасос Коељо изјавио је да неће нимало одступити од свог плана за оштро смањење нивоа дуга уз помоћ серије повећања пореза и смањења плата запослених.

Словеначки премијер Борут Пахор позвао је политичке странке и парламент да омогуће усвајање закона којим би се замрзнуле плате јавних службеника, пензије и социјални трансфери, а висина јавног задужења лимитирала на 45 одсто БДП-а.

Док рецесија која је над Европом пријети глобалној економији, Aзијско-пацифички регион је најснажнији мотор свјетског економског развоја. Шефови финансија земаља AПЕК-а договорили су се да учине све што је потребно за спречавање преливања европске дужничке кризе на тај регион.

Aмерички министар финансија Тимоти Гајтнер рекао је да је дужничка криза у Европи и даље највећа препрека глобалном привредном расту, па је од пресудне важности да Стари континент убрзо осмисли одлучан план за поновно успостављање финансијске стабилности. Предсједник СAД Барак Обама је такође повећао притисак на Европу.

Банкрот у СAД

Док свијет дрхти над проблемима еврозоне због Грчке и Италије, заборавља се да проблеми са враћањем дугова постоје и у другим дијеловима свијета.

Лидери Џеферсон каунтија, највећег округа у америчкој савезној држави Aлабами, у којем се налази и највећи град те државе - Бирмингем, одлучили су да поднесу захтјев за банкрот.

Банкрот Џеферсон каунтија "тежак" је 4,1 милијарду долара, што га чини најскупљим банкротом локалне јединице у америчкој историји.

Џеферсон Каунти, који има око 658.000 становника, у проблеме с дуговима потонуо је због скупе надоградње канализацијског система, а "пресудили" су му раст приноса на обвезнице, турбуленције на тржиштима финансијских деривата, али и корупција у локалној власти.

Италија и Грчка

Економски аналитичар Нуриел Рубини рекао је да би Италија могла напустити еврозону и вратити се својој националној валути.

У међувремену шеф Европског фонда за финансијску стабилност (ЕФСФ) Клаус Реглинг позвао је Италију да брзо реагује како би увјерила тржишта у своју финансијску и политичку стабилност и додао да је Фонд спреман одмах да помогне тој земљи, уколико се то од њега затражи. Грчка је у петак поподне требало да добије нову владу националног спаса чији ће главни задатак бити да спроводи оштре мјере штедње како би се избјегао банкрот Грчке и напуштање еврозоне, што би могло да угрози монетарно јединство ЕУ.

Избор новог премијера Лукаса Пападемоса поздравили су у ЕУ пошто то гарантује шири политички консензус у вези са мјерама штедње за излазак Грчке из дубоке економске и финансијске кризе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана