Балкан инвестмент банка постала Банка Српске

Агенције
Балкан инвестмент банка постала Банка Српске

Бањалука - Скупштина акционара Балкан инвестмент банке изабрала је данас чланове Надзорног одбора и изгласала промјену имена банке у "Банка Српске" Бањалука.

За чланове Надзорног одбора изабрани су Снежана Вујнић, Бранислава Милекић, Радивоја Крчмар, Младен Милић и Војислав Благојевић.

Привремени управник банке Дејан Радмановић рекао је новинарима да се наредне седмице, након добијања сагласности на избор чланова од Агенције за банкарство, очекује сједница Надзорног одбора, на којој ће бити изабран предсједник овог тијела и именована управа банке.

Он је додао да ће се након формирања управе одредити будућа пословна политика, која ће подразумијевати тржишно орјентисано пословање, са комплетним ребрендингом имиџа.

"До момента уписа уплате акција од 30 милиона КМ банка је имала смањене кредитне активности, што је довело до пада каматоносних прихода, а од априла и маја смањили смо оперативне расходе за око 150.000 КМ мјесечно", рекао је Радмановић.

Говорећи о финансијским резултатима до краја године, Радмановић је навео да је главни циљ био одржавање ликвидности банке, које више није под знаком питања, али да не очекује успјешан резултат у наведеном периоду будући да су одређени број ликвидних средстава добили тек у јулу.

"Што се тиче пословања, клијенти се постепено враћају, имамо и одређене помаке у аквизирању јавних институција, а очекујемо да ће Влада помоћи у развоју послова", каже Радмановић.

Према његовим ријечима, тренутна адекватност капитала банке је 16 до 17 одсто, док платни промет у потпуности функциоше од првог јула, без негативних утицаја на висину активе.

"Што се тиче кредитне политике, пратили смо наплату доспјелих кредита, водећи рачуна да одржимо једнак ниво пласираних кредита, што је око 213 милиона КМ бруто, тако да тек сада могу кренути експанзивни кораци у пласману", рекао је Радмановић.

Осврнувши се на сарадњу са МУП-ом и тужилаштвом, Радмановић је рекао да је за вријеме принудне управе било изузимања документације и да је она достављена полицији на вријеме.

Радмановић не очекује да ће нови назив банке бити отежавајућа околност за пословање у Федерацији БиХ, гдје у Унско-санском кантону Балкан инвестмент банка има филијалу.

Ванредној Скупштини акционара банке присуствовали су представници акционара Гарантног фонда Републике Српске, Акцијског фонда, Фонда за реституцију и Фонда за развој и запошљавање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана