Балкал у посебној шеми дужника ПДВ-а

Марина Чигоја
Балкал у посебној шеми дужника ПДВ-а

БAЊA ЛУКA - Група за принудну наплату Управе за индиректно опорезивање БиХ (УИО БиХ) покренула је посљедњи расположиви механизам како би наплатила порез на додату вриједност (ПДВ) од бањолучке фирме "Балкал". За ово предузеће, према Рјешењу УИО уведена је посебна шема дужника због дуга већег од 1,7 милиона марака, јавио је портал Цапитал.ба, а потврдили су "Гласу Српске" у УИО.

Портпарол УИО Ратко Ковачевић рекао је да посебна шема дужника значи да порески обвезник мора, умјесто на рачун блокиране фирме, ПДВ уплаћивати директно на рачун УИО.

- "Балкал" је шеста фирма у БиХ за коју се примјењује посебна шема, а она се проглашава када одређена фирма има дугове по основу ПДВ-а и када се они не успију наплатити принудним путем - казао је Ковачевић.

Предузеће "Балкал", које се налази у литванском власништву, 2008. године имало је промет већи од 100 милиона долара и било је трећи највећи извозник у БиХ.

Преко ове фирме, пише Цапитал.ба, Литванци су набављали репроматеријал и извозили руду из Фабрике глинице "Бирач" из Зворника, коју су приватизовали и којом управљају на изузетно контроверзан начин. "Балкал" је сада потпуно блокиран због неплаћених обавеза.

Ковачевић је истакао да је "Балкал" у 2009. години пријављивао ПДВ, али га није плаћао.

Цапитал.ба објављује да је УИО прво покушала да наплати дуг издавањем налога за принудну наплату, а потом су издали налоге за пљенидбу.

- У рјешењу УИО БиХ наводи се да је Управа кренула у запљену имовине, издате су писмене изјаве о пљенидби новца са банковног рачуна, али рачун "Балкала" је био блокиран - наводи Цапитал.ба. 

Додаје се да "Балкал" Бања Лука нема покретне ни непокретне имовине, иако су обртали стотине милиона долара.

- "Бирач" је продавао робу преко ове фирме, а сада то ради преко друге компаније - "Aлумине" из Зворника, чији је власник на челу "Балкала".

Према посљедњем извјештају, акумулирани губитак "Бирча" износио је 772 милиона марака, чиме је настављена дугогодишња серија пословних губитака ове фабрике. 

Остали дужници

"Балкал" је посљедњи и највећи дужник у друштву шест компанија  које су у посебној шеми дужника ПДВ-а. Друга по реду је бањолучка "Фруктона" са 1,5 милиона марака дуга. У посебној шеми наплате ПДВ-а су и "Aгрокомерц" Велика Кладуша због дуга од 966.720 марака, Месна индустрија "Фармер" Широки Бријег са 942.932, "Копласт" Осјечани са 264.617 марака, те "Кокапродукт" Грачаница са неизмиреним ПДВ-ом од 116.265 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана