Бајатовић: Гас из "Балканског тока" стиже на прољеће

Срна
Бајатовић: Гас из "Балканског тока" стиже на прољеће

БЕОГРАД - Гас из "Балканског тока", који је дио гасовода "Турски ток" за тржиште Србије и БиХ, технички би могао да потече већ 1. јануара сљедеће године, јер ће гасовод до тада бити спреман, рекао је генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић.

Бајатовић је напоменуо да је то количина од три милијарде кубика гаса.

Он је рекао да су на "Балканском току", који је цијевима из Бугарске повезан са Србијом, преостали још радови на аутоматизацији управљања и оптици, те да је у току тестирање и "запуњавање" гасовода.

- Наша компресорска станица ће бити завршена у мају следеће године, када би и Бугари требало да заврше једну своју, док ће другу градити током 2022. године - рекао је Бајатовић за "Вечерње новости".

Он је одбацио могућност да америчка администрација закочи "Балкански ток" увођењем санкција компанијама које су ангажоване на радовима.

Према његовим ријечима, све фирме које учествују у овом пројекту, укључујући "Србијагас" и "Гастранс", добиле су писмо од америчког Стејт департмента да се изјасне о учешћу у пројекту, те да до сада нико није тражио увођење санкција, јер је линијски гасовод практично завршен.

Извори листа кажу да ће Србија комерцијално моћи да се снабдијева гасом из "Балканског тока" у трећем или четвртом кварталу сљедеће године.

Предсједник Удружења за гас Србије Војислав Вулетић рекао је да се очекује да гас потече кроз Србију на прољеће.

Он је додао да у јануару може да се обави пробно пуштање минималних количина гаса, а на прољеће се очекује да почне експлоатација гасовода.

Вулетић је навео да ће максимални капацитет овог гасовода бити постигнут тек за неколико година.

"Балкански ток" је други крак гасовода "Турски ток" којим руски гас иде ка Бугарској и Србији и даље ка ЕУ (Мађарској).

Србија је изградила магистрални гасовод дужине 403 километара од бугарске до мађарске границе, односно од Зајечара до Хоргоша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана