Aзијске берзе пред крахом

Глас Српске
Aзијске берзе пред крахом

ХОНГКОНГ - Aзијске берзе наставиле су јуче прошлонедјељни пад. Aкције на берзи у Јапану потонуле су на најнижи ниво у посљедњих 26 година, пошто спасилачки напори влада и централних банака нису ублажили страх од дугорочне свјетске рецесије, преносе агенције.

Инвеститори се уздржавају од улагања, забринути да би економски показатељи из СAД ове седмице могли да донесу додатне лоше вијести о највећој привреди свијета и тиме покрену нову рунду продаја, кажу аналитичари.

Брокери кажу да на берзама има доста паничних продаја, да људи желе да се ослободе акција и да нико не може да предвиди гдје је томе крај. Токијски индекс акција Никкеи пао је  6,4 одсто на 7.162,90 јена по просјечној акцији, што је најниже од октобра, 1982. године.

Хонгконгшки Хнаг Сенг потонуо је за више од 12 одсто.

До оштрог пада широм Aзије долази усред још једног таласа мјера влада да подстакну своја тржишта. У Јужној Кореји, централна банка јуче је смањила основну каматну стопу за 0,75 одсто - највише икад - да би спријечила четврту највећу азијску економију да склизне у рецесију.

Централне банке Aустралије и Хонгконга убризгале су додатне милијарде у своја тржишта да би осигурали ликвидност. Јапански премијер затражио је од званичника да предложе нове мјере које би смириле берзе.

Влада у Токију, тврди најтиражнији дневник "Јомиури," намјерава да улије 10.000 милијарди јена (108 милијарди долара) у посрнуле банке у напору да стабилизује финансијско тржиште погођено скоком јена и падом акција.

У Кини индекси су пали на најнижу вриједност у протекле двије године.

Европске берзе слиједе кретање азијских, са падом главних индекса у Британији, Њемачкој и Француској од више од четири одсто на почетку јучерашњег трговања.

Волстрит

Без обзира на то како ће ова седмица на Волстриту завршити, улагачи ће настојати да што прије забораве овај октобар, с обзиром на то да ће највјероватније водећи индекси забиљежити један од највећих мјесечних падова у историји њујоршке берзе.

Од почетка октобра Dow Jones индекс потонуо је 22,8 одсто, S&P индекс 24,7, а Nasdax индекс 25,8 одсто. Сва три индекса на путу су да остваре највећи мјесечни пад од велике берзанске кризе у октобру 1987. године. S&P индексу пријети чак и највећи мјесечни пад од Другог свјетског рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана