Азија претекла Сјеверну Америку по броју милионера

Агенције
Азија претекла Сјеверну Америку по броју милионера

Хонконг - Први пут број милионера у Азији премашио је број у Сјеверној Америци, што је показатељ помјерања центара моћи и богатства на азијски континент.

У пацифичко-азијском региону тренутно се налази 3,37 милиона људи са више од једног милиона долара на банковном рачуну, док у Америци живи 3,35 милиона људи чије је богатство веће од једног милиона, показује истраживање "Кепџемини" и РБЦ центра за управљање богатством, пренијеле су агенције.

Ипак, укупан прилив богатства у Сјеверној Америци још је највећи у свијету, гдје милионери као што су Ворен Бафет и Бил Гејтс контролишу око 11.400 милијарди долара тог прилива, док азијски богаташи контролишу око 10.700 милијарди долара.

Милионери у САД, Јапану и Њемачкој и даље производе више од пола укупног свјетског богатсва, односно 53,3 одсто, иако су нивои тог богатства знатно опали још од свјетске економске кризе 2008. године.

Број милионера у Азијско-пацифичком региону је у 2011. повећан за 1,6 одсто у поређењу са 2010. годином, а њихово укупно богатство истовремено је смањено за 1,1 одсто, на 10,7 хиљада милијарди долара.

У Сјеверној Америци је у 2011. било 1,1 одсто мање милионера него годину раније, а њихово укупно богатство било је највеће у свијету - 11,4 хиљаде милијарди долара или за 2,3 одсто мање него у 2010.

Европа, коју је Азија 2009. претекла по броју милионера, у претходној години је имала 3,17 милиона милионера са укупно 10,1 хиљаду милијарди долара.

У Великој Британији, која је пета држава по броју милионера, број припадника у том елитном клубу опао је за 2,9 одсто, са 454.300 на 441.300 особа, док је број истих порастао у Француској и Њемачкој.

- Европа ће бити рај за инвеститоре, чему ће допринијети стална превирања на тржиштима, што ће опет омогућити здраву конкуренцију. Економска стабилност Кине и дешавања на њеном тржишту, као и глобално политичко вођство, одредиће смјер у којем ће се кретати европско тржиште - каже потпредсједник корпорације "Кепџемини" Џин Ласињарди.

Због пада профита на тржиштима Индије и Хонгконга, у овим земљама број милионера умањен је за петину.

Према истраживањима, милионери су особе које имају новца да инвестирају бар један милион долара, а подаци показују да постоји око десет милиона људи који посједују између једног и пет милиона долара.

Супербогаташи

Број људи који посједују богатство веће од 30 милиона долара пао је за 2,5 одсто, на 100.000 људи, а њихово богатство пало је у просјеку за пет одсто. Узрок овоме, сматрају стручњаци, јесу ризичне инвестиције, односно колебљвост на финансијским тржиштима због дужничке кризе у Европи.

На тржишта су неповољно дјеловали и смањење рејтинга САД и немири у арпаским земљама због којих су цијене нафте биле високе.

У Азији су колебљивости тржишта придонијели и пад извоза и природне катастрофе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана