Азербејџан жели да улаже у РС

С. Тадић, М. Чигоја
Азербејџан жели да улаже у РС

Бањалука - Привредници из Азербејџана веома су заинтересовани за улагања у Републику Српску, прије свега у секторе енергетике, пољопривреде, туризма и трговине, наглашено је на пословном форуму Република Српска - Азербејџан који је данас одржан у Бањалуци.

Посјета делегације Азербејџана оцијењена је као једна од најзначајнијих посјета Српској у посљедње вријеме, а први конкретнији договори о успостављању привредне сарадње могу се очекивати до краја године.

Додик и Мустафајев

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас током састанка са члановима делегације Азербејџана, коју су предводили министар економског развоја Шахин Мустафајев и замјеник министра иностраних послова Халаф Халафов, да Српска у Азербејџану има снажног и дугорочног пријатеља.

- Ово је једна од најзначајнијих посјета Српској у посљедње вријеме. Са Азербејџаном желимо да развијемо економске односе, унаприједимо политичку сарадњу и да се упознамо са могућностима које нам нуди ова земља, која биљежи економски раст и обезбјеђује енергетску стабилност ширег региона - истакао је Додик.

Нагласио је да је РС посебно захвална на подршци коју предсједник Азербејџана даје конкретном пројекту који је договорен, а то је рехабилитација Геријатријског центра у Бањалуци у вриједности од милион евра.

Додик је рекао да "РС подржава напоре Азербејџана да обезбиједи свој територијални интегритет и превазиђе проблеме послије сукоба, који су се десили прије 20 година".

- У потпуности подржавамо територијалну цјеловитост Азербејџана. Осуђујемо злочине који су се дешавали и који су били посебно тешки и уперени против човјечности - рекао је Додик и додао да ће РС у Парламенту БиХ подржати резолуцију о осуди злочина над Азербејџанцима.

Министар економског развоја Азербејџана Шахин Мустафајев рекао је да је за ову земљу важна сарадња са европским државама, нагласивши да приоритет дају развоју односа са Републиком Српском.

- Пажљиво смо проучавали могућности Републике Српске и сматрамо да овдје можемо много да уложимо у економију и доста тога да створимо - рекао је Мустафајев и додао да ће представници влада на пословном форуму у Бањалуци тражити заједничке тачке за успјешну сарадњу, која, како је рекао, мора бити узајамно корисна и исплатива.

Мустафајев је рекао да је економија Азербејџана једна од најстабилнијих, без обзира на кризу.

- За посљедњих десет година три пута смо повећали буџет. Наш спољни дуг износи седам одсто БДП-а, док је у другим земљама 80 одсто. Захваљујући томе, наше резерве десет пута превазилазе спољни дуг - нагласио је Мустафајев и додао да, захваљујући природним ресурсима, Азербејџан обезбјеђује енергетску стабилност у многим земљама, и то до 40 одсто.

У делегацији Азербејџана су, између осталог, били и амбасадор Азербејџана у БиХ Елдар Хасанов, те руководиоци многих државних и приватних компанија, као и предсједник Фонда за иностране инвестиције Азербејџана.

Пословни форум

Додик и Мустафајев учествовали су и на пословном форуму, који је окупио двадесетак азербејџанских компанија заинтересованих за привредну сарадњу са РС и већи број предузећа из БиХ.

У обраћању учесницима Форума, премијер РС Александар Џомбић рекао је да је и, поред утицаја економске кризе, Српска остала привлачна дестинација за инвестиције, о чему свједоче велике инвестиције у инфраструктурне и енергетске пројекте.

- Унапређење пословног амбијента, стабилизација јавних финансија и даље структуралне реформе чине основ економске агенде Владе РС, коју ћемо у континуитету спроводити у правцу успостављања дугорочно стабилне, динамичне и конкурентне економије, те унапређења квалитета живота грађана Српске - рекао је Џомбић.

Нагласио је да је циљ овог пословног форума презентација двије земље и њихових привредних потенцијала, а с циљем остварења међусобне сарадње. Он је истакао да је Азербејџан економија која је у успону, да располаже знатним природним потенцијалима, нафтом, гасом, развијеном пољопривредом, те да има добру стопу раста и велики суфицит.

- Надам се да ћемо у догледно вријеме представити неки од заједничких пројеката. Наше највеће предности су енергетика, гдје имамо огромне могућности за улагање, а значајне потенцијале имамо и у пољопривреди и шумском богатству, као и у намјенској индустрији - рекао је Џомбић.

Предсједник Конфедерације предузетника Азербејџана Муамед Мусаеф рекао је да су њихови привредници веома заинтересовани за улагања у РС, прије свега у секторе енергетике, пољопривреде и туризма.

- Први конкретни договори могли би се очекивати до краја године. Фокусираћемо се и на трговинске односе, који сада нису на завидном нивоу - нагласио је Мусаеф.

У оквиру овог форума премијер РС Александар Џомбић јуче је разговарао са министром за економски развој Азербејџана Шахином Мустафејевим, замјеником министра иностраних послова Халафом Халафовим и амбасадором Азербејџана у БиХ Елдаром Хасановим.

Балкан

Предсједник Фондације за извозну и инвестициону промоцију Азербејџана Руфат Мамадов каже да њихови привредници посљедњих година показују велико интересовање за улагање у земље на Балкану.

- Интерес постоји за улагање у пољопривреду, прехрамбену индустрију, енергетику, туризам, лаку индустрију, грађевинарство. Још је рано говорити о неким конкретним цифрама, јер тренутно истражујемо могућности улагања - нагласио је Мамадов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана