Aвтоваз отпушта 50.000 радника

Глас Српске
Aвтоваз отпушта 50.000 радника

МОСКВA - Највећи руски произвођач аутомобила "Aвтоваз", у којем француска компанија "Рено" има 25 одсто удјела, налази се пред банкротом и мора да укине готово 50.000 радних мјеста ако жели да се извуче, објавио је јуче руски дневник "Комерсант", позивајући се на министарски извјештај, пренијеле су агенције.

Извјештај о пословању, који је израдио замјеник министра индустрије Русије Aндреј Дементијев, упућен је влади и доводи у питање будућност сарадње између "Aвтоваза" и "Реноа".

- Почетком наредне године компанија "Aвтоваз" ће достићи дефицит од 76,3 милијарди рубаља или 1,74 милијарди евра, плус 9,8 милијарди рубаља дуга добављачима - наводи Дементијев у извјештају.

Он сматра да је реструктурисање толиког дуга немогуће у овим тржишним условима, што значи да "Aвотваз" испуњава све услове, према закону о стечају.

Компанија "Aвтоваз" већ је најавила да планира да укине 27.600 радних мјеста, што је више од четвртине од 102.000 укупно запослених, како би зауставила пад пословања до ког је дошло због економске кризе.

Дементијев извјештај, ипак наводи да је ниво производње такав да је потребно смањити број радника за 55.000.

У извјештају се још наводи да би, када би се одржао тренутни број запослених, дошло до погоршања финансијске ситуације и да би то довело у питање могућност компаније да настави пословање.

"Рено"

Дневник "Комерсант" објавио је да француски произвођач аутомобила "Рено", који је у фебруару 2008. године купио четвртину капитала "Aвтоваза" за милијарду долара, нема интереса да улаже у развој фабрике "Aвтоваз" у Тољатију, 1.000 километара југоисточно од Москве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана