Авиони и крузери за посао из снова

Драгана Келеч
Авиони и крузери за посао из снова

Бањалука - Иностране компаније све чешће радну снагу траже у РС, а углавном траже младе за послове стјуардеса, конобара, собарица и у грађевинарству.

Од почетка године велике свјетске компаније расписале су неколико конкурса, а радну снагу у РС, између осталих, тражили су чувена авиокомпанија из Уједињених Арапских Емирата "Етихад ервејз" и катарски огранак хотела "Шератон" за компаније које су повезане са луксузним крузерима. Да су свјетске компаније мамац, потврђује то што је на неколико конкурса аплицирало на стотине младих. Дугачки редови били су и приликом пријаве на конкурс за посао његоватеља у Њемачкој.

Због недостатка посла и малих плата све више младих се одлучује да дигне сидро и превали хиљаде километара у потрази за добром зарадом. Велика заинтересованост за одлазак у далеке земље не чуди, с обзиром на то да је у Српској, према подацима Завода за запошљавање РС, на крају септембра ове године без посла било 31.956 особа до 30 година. У Заводу за запошљавање РС истичу да је у порасту број младих који су брисани са евиденције због запослења. Они који нису међу њима шансу за посао су потражили на конкурсу који је расписао један од најлуксузнијих хотела у Турској, у којем се траже радници од 21 до 35 година. Осим познавања посла и енглеског језика, обавезно је и почетно знање руског.

- Кандидати треба да имају најмање двије до пет година хотелског искуства и морају одлично познавати посао, "ала царте" ресторане и ексклузивне барове - наводе у Агенцији "Коузон БиХ" у Бањалуци.

Кандидатима нуде сезонски или једногодишњи уговор, а за најбоље су резервисани уговори и до двије године.

- Хотел обезбјеђује авионску карту, радну визу, смјештај, здравствено осигурање и храну, а радници плаћају превоз од смјештаја до хотела. Плата је 800 долара плус бакшиш - истакли су у Агенцији.

Потпредсједник Омладинског савјета РС Радомир Јеркић истиче да се за одлазак у иностранство одлучују они који по завршетку школовања не могу да пронађу запослење.

На конкурсе у РС јављају се и млади из ФБиХ, а међу њима је и Маја Дивковић из Тузле, која је аплицирала за посао у хотелу "Шератон" у Дохи.

- Дошла сам на интервју у Бањалуку у нади да ћу успјети да се запослим. Конкурисала сам за посао у администрацији - истакла је Дивковићева, која већ има искуства из далеких земаља јер је двије године радила у Авганистану.

Истраживање

Према истраживању које су спровеле "Бостон консултантска група" и групација портала за запошљавање "Network", чији је члан и портал "Posao.ba", а у којем је учествовало 1.200 грађана БиХ, њих више од 78 одсто се изјаснило да су спремни да живе и раде у иностранству. БиХ се по проценту становништва које је спремно да напусти своју земљу због посла налази на шестом мјесту у Европи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана