Aвиокомпаније губе милијарде долара због цијена горива

Глас
Aвиокомпаније губе милијарде долара због цијена горива

СИДНЕЈ - Комбинација рекордно високе цијене горива и пада потражње свјетске авиокомпаније би у овој години могла коштати 6,1 милијарду долара, упозорило је јуче Свјетско удружење авио превозника (IATA).

Осликавши суморну слику будућности те индустрије, генерални директор Савеза Ђовани Бисињани казао је да очекује да рекордно високе цијене горива униште зараду и пословање још низа авиокомпанија.

- Налазимо се у “савршеној олуји” неконтролисаног раста цијена горива и пада потражње - казао је Бисигњани у обраћању аустралијском националном авио-прес клубу у Сиднеју, објавио је бусинесс.хр.

Додао је да је до сада пропало већ неких 25 авиокомпанија, више него послије терористичких напада на СAД у септембру 2001. године,  а тога ће, сматра, бити још.

Додао је да је упркос благом слабљењу цијена нафте, ријеч о “крхкој индустрији” која је запала у кризу”.

Од 2002. године цијене нафте скочиле су са 25 долара за барел, на више од 140 долара за барел. Тренутно се крећу око 110 долара, али Бисињани упозорава како би веома лако могле поновно скочити усљед нестабилности у Русији и на Блиском истоку.

Говорећи о безбједности, нагласио је да је напредак дефинитивно уочљив, но никако довољан.

- Као што је сигурно познато свакоме ко путује, системи су и даље међусобно некоординисани, а безбједносне провјере непотребно удвостручене - нагласио је Бисињани.

Истакао је да су ове компаније у неповољној позицији јер, иако улажу много напора у смањивање трошкова да би преживјеле тешке тржишне околности, нису слободне у управљању својим пословањем будући се приступ ваздушном простору и инострано власништво налазе под контролом влада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана