Аутопревозници у РС-у сутра бојкотују нафтне дистрибутере

Агенције
Аутопревозници у РС-у сутра бојкотују нафтне дистрибутере

БАЊАЛУКА - Аутопревозници и таксисти у Републици Српској сутра неће сипати гориво на бензинским пумпама у РС-у како би упозорили на неприхватљиво високе цијене нафтних деривата.

Овај вид једнодневног бојкота договорили су на састанку одржаном у петак, огорчени због чињенице да је цијена горива прешла 2,5 мараке и рекордна је у постратном периоду.

Указују на монополистичко понашање нафташа и потпуну нерентабилност превозничке дјелатности. Предсједник Удружења пријевозника у РС-у за унутрашњи и међународни транспорт Никола Грбић тврди да им је то једино преостало, јер је око 2.100 превозника с преко 3.600 камиона, већ доведено на руб пропасти. Умјесто да зараде, “превозе” само губитке.

“Немамо никакве шансе да повећамо цијену пријевоза, јер нећемо имати купце. Доведени смо у ситуацију да гасимо аутопревозничку дјелатност, гасимо камионе и да не радимо. А шта онда”, пита се Грбић. Подршку су добили и од таксиста, јер због високе цијене гориве ни они, како кажу, немају зараде. И они су израчунали да им више од 35 посто дневног пазара одлази на куповину горива.

Предсједник Удружења бањалучких таксиста Драган Пуришић каже да се у свако возило дневно наточи око 30 марака горива. Укупно имају 265 возила, па ће тако једнодневни бојкот таксиста направити штету бензинским пумпама у износу од 8.000 марака.

“Ми цијену нашег рада стално смањујемо, а цијена горива се стално повећава. Цијелу зиму смо радили с цијеном на коју је било 30 посто попуста, а више не може издржати поскупљење горива”, категоричан је Пуришић. Иако су били позвани састанку се 2. марта нису одазвали нафтни дистрибутери.

Превозници стога не искључују ни блокаду саобраћајница, јер нико не може потврдити да неће доћи до новог поскупљења горива у РС-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана