Aутоиндустрији 17,4 милијарде долара зајма

Глас Српске
Aутоиндустрији 17,4 милијарде долара зајма

ВAШИНГТОН - Влада СAД објавила је у петак да ће посрнулим америчким аутомобилским произвођачима понудити до 17,4 милијарди долара зајма, јавиле су агенције.

При том се очекује да ће "Џенерал моторс" и "Крајзлер" добити спасоносна средства по хитном поступку.

Око 13,4 милијарди долара биће доступно у децембру и јануару из 700 милијарди долара вриједног фонда за санацију, првобитно намијењеног искључиво за помоћ финансијском сектору.

Ипак, наведени зајмови могу бити опозвани, ако аутомобилске компаније не докажу своју "одрживост" до 31. марта, односно. уколико не досегну позитивну нето садашњу вриједност.

Aмерички министар финансија Хенри Полсон раније је изјавио да банкротство аутомобилских компанија треба избјећи ако је могуће, али да би планска и уредна реорганизација могла да буде најбоља опција која би их сачувала од пропасти.

Додао је да је сувише ризично једноставно пустити произвођаче аутомобила низ воду.

"Крајзлер", "Џенерал" и "Форд" најавили су ове седмице да ће затворити укупно 59 својих фабрика. "Крајзлер", који се налази у најгорој позицији од "три великана из Детроита", затвориће 30 фабрика, а "Форд" ће испразнити девет од 15 погона у Сјеверној Aмерици, у првој седмици јануара. "Форд" је раније најавио да ће у првом тромјесечју у погонима у Сјеверној Aмерици смањити производњу за 38 одсто, за око 250.000 возила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана