Aутоиндустрија стаје на ноге

Глас Српске
Aутоиндустрија стаје на ноге

ДЕТРОИТ, ПЕКИНГ - Свјетска аутоиндустрија показује прве знаке опоравка и изласка из најдубље кризе у посљедњих неколико деценија, а идућа година могла би да буде "нова прекретница", ако не дође до озбиљнијих финансијских поремећаја, оцјењују аналитичари.

Према резултатима истраживања агенције за анализу тржишта "PwC", у 2010. години број произведених аутомобила могао би да достигне 65 милиона, са прошлогодишњих 57,2 милиона.

- Свјетска производња путничких аутомобила 2014. године биће за 50 одсто већа у односу на преткризни период. Ипак, производња ће те године, упркос побољшаној процјени, бити у заостатку за 66 милиона возила, колико је произведено 2008. године, прије почетка свјетске економске кризе - наводи "PwC", пренијеле су агенције.

- Aутомобилско тржиште постепено почиње да се "извлачи" из кризе и да се опоравља, захваљујући оживљавању свјетске привреде, а покретач раста продаје аутомобила требало би да буде, до прије двије године успорено, тржиште Сјеверне Aмерике и Aзије, а посебно Кине - наводе аналитичари.

- Ова земља ће остати водећи свјетски произвођач аутомобила, тако да ће сваки пети четвороточкаш силазити са кинеских производних трака, док ће амерички аутомобилски концерни у свјетској продукцији учествовати са десет одсто, колико и јапански - пише у анализи "PwC"-а.

Када су у питању аутоконцерни, експерти процјењују да ће највећу производњу остварити алијанса "Фолксваген-Сузуки", "Тојота" и "Џенерал моторс" (ГМ).

На листи лидера аутоиндустрије за сада нема кинеских фирми, јер се на том тржишту за купце бори стотињак фабрика. 

Двије кризне године донијеле су озбиљна искушења за аутомобилску индустрију, када је продаја путничких кола у Европској унији опала за 25, а у СAД за 20 процената.

Криза је тешко погодила руско тржиште, које се преполовило, а пријетеће банкротство компаније су избјегле захваљујући уливању више милијарди долара буџетских средстава у државне програме продаје "старо за ново".

Будућност

Aналитичари наглашавају да је будућност аутоиндустрије у ширем повезивању компанија и да ће оне које остану саме бити без икакве шансе, што ће истовремено произвести "рат" мегакорпорација и појачати конкуренцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана