Aуто-компаније смањују производњу и отпуштају раднике

Глас Српске
Aуто-компаније смањују производњу и отпуштају раднике

ДЕТРОИТ, ТОКИО - Јапанске ауто-компаније "Тојота", "Нисан" и "Фуџи хеви", као амерички и европски произвођачи, најавили су ново смањивање производње, затварање фабрика, обарање залиха и отказе за хиљаде радника у наредних неколико мјесеци.

Разлог за то су пад потражње и продубљивање финансијске кризе, јављају агенције.

Директори највећих свјетских ауто-кућа, окупљени на Сајму аутомобила у Детроиту који се у суботу отвара за најширу публику, очекују да ће индустрија бити погођена новим таласом консолидације, чак и серијом банкрота због оштрог пада продаје и финансијских проблема.

Након лањског смањења свјетске продаје возила за око 2,8 милиона, глобалне испоруке ће пасти за даљих 4,2 милиона, на 66,6 милиона јединица, процијенила је консултантска фирма "Глобал инсајт."

Највећи губици очекују се ове године у СAД, највећем тржишту аутомобила на свијету, гдје би продаја могла пасти на 10,4 милиона возила, што је најнижи ниво испорука од Другог свјетског рата, без обзира на државне подстицаје. Aмеричка продаја у 2008. смањена је на 13,2 милиона возила, што је најгори резултат у посљедњих 16 година.

Јапанска "Тојота", највећи произвођач кола на свијету, у петак је најавила да ће смањити производњу у неколико фабрика у Сјеверној Aмерици у наредних неколико мјесеци, у покушају да преполови залихе непродатих кола. Произвођачи су угрожени успореном продајом не само на богатим тржиштима као што су Сјеверна Aмерика, Европа и Јапан, него и на тржиштима у успону, у Индији, Кини и Русији, због глобалне рецесије. "Тојота" ће обуставити и производњу у јапанским погонима на 11 дана у фебруару и марту.

Вијест из "Тојоте" стигла је послије саопштења "Нисана" да ће из Јапана пребацити производњу кључних мањих аутомобила на Тајланд, у оквиру мјера смањивања трошкова. "Нисан" је у четвртак објавио даље смањење производње у Јапану.

Компанија "ФуЏи хеви", произвођач робне марке "Субару" објавила је да ће у фискалној 2008. години до 31. марта забиљежити финансијски мањак.

- Нико не зна куда се тржиште аутомобила креће и сви су у паници - сматра аналитичар "Aуто Пацифика" Yим Хошак, наглашавајући да су продавци кола претрпани залихама и да се боре да нађу начин како би се финансирала њихова продаја.

Европску ауто-индустрију очекује "брутална" судбина и нема никаквих гаранција да ће сви главни европски произвођачи кола моћи да преживе рецесију, изјавио је у петак у Лондону комесар Европске комисије за индустрију Гинтер Ферхојген.

Додао је да ће бити угрожене стотине хиљада, ако не и милиони радника. Он је поновио да "нема никаквих гаранција да ће сви главни европски произвођачи моћи да преживе кризу."

"Хонда"

Јапанска компанија "Хонда" отпустиће 3.100 радника и смањиће домаћу производњу због пада у потражњи усљед економске кризе. Јапански произвођачи моторних возила су се посљедњих неколико година успјешно проширивали због мањих и економичнијих аутомобила али нису успјели да одоле ударима економске кризе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана